Fusk med studiebidrag blir straffbart

20-25 miljarder kr. betalar Centrala Studiestödsnämden ut till studenter för gymnasie- och högskoleutbildningen varje år. Det gäller både studielån och studiebidrag. Bristande kontroll av studiemedelssystemet gör det möjligt att många kan lyfta studiebidrag utan att prestera några resultat. Fr.o.m. 1 augusti blir det dock straffbart att fuska med alla typer av bidrag, bl.a. studiebidrag, varnar Magnus Forss, presschef på CSN.

Reportrar Minna Johansson/Alberico Lecchini

Enligt CSN:s statistik handlar det om cirka 100 fall per år de senaste tre åren som har polisanmälts. Men de misstänker att det kan vara flera. Kontrollerna har varit bristfälliga eftersom samarbetet mellan CSN och skolorna inte har fungerat som det ska. I många skolor försvinner närvarolistorna efter de första veckorna.

De nya tendenserna med en mer internationellt präglad utbildning underlättar för många att försöka lura CSN med studier utomlands. Det senaste året upptäcktes t.o.m. tre organiserade försök att fuska. Man misstänker att sådana härvor kan öka. Det vanligaste fusket är dock längre utlandsstudier med höga avgifter, där man kan plocka till sig saftiga summor, påpekar Magnus Forss.

Enligt CSNs kalkyl har myndigheten betalat ut omkring 50 miljoner kronor på felaktiga grunder, det mesta till folk som uppgivit studier utomlands.

Samarbete med andra länder har börjat ge resultat för att upptäcka fusket och det har blivit en närmare samordning och utbildning inom detta område över hela världen, säger Forss.

Men vad säger studenterna om själva fusket? Vi skickade vår reporter Minna Johansson till en middagtillställning för att få veta om fusket är utbrett bland studerande.

Och hon fick napp direkt. En student på Handelhögskolan, som förstås vill vara anonym, erkänner fusket.

- Jag själv har gjort det. Jag var eget företagare och hade ont om pengar. Jag tog studiebidrag för att överleva och kan tänka mig att fuska igen. Det är lätt att fuska, säger den anonyme studenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista