Partipolitik lockar inte ungdomarna

Nordiska tonåringar tvekar inför att bli kommunpolitiker eller medlemmar i politiska partier. Lusten att representera andra är mindre än i Sydeuropa, säger Tiina Ekman, doktorand på Göteborgs universitet vid statsvetenskapliga institutionen som deltog som forskare i projektet ”Young citizens programme”.

Reporter: Kenadid Mohamed

- Det är inte så att ungdomar har slutat bry sig om något annat än sig själva. Men ordet politik associeras ofta till partierna, vad Fredrik Reinfeldt eller Maud Olofsson gör. Men det finns så mycket annat i samhället som de inte pratar om. säger hon.

- Detta bidrar till att färre engagerar sig i politiken och inte känner ingen sig i politiken, säger Svend Dahl, statsvetare och forskare i statsvetenskap vid Stockholms Universitet, som forskar om medlemmarna i politiska partier.

De politiska ungdomsförbundens medlemstal har sjunkit kraftigt sedan 1990. Förbunden har gått från att tillsammans ha haft över 100 000 medlemmar 1990 till cirka 20 000 medlemmar i dag, skriver Aftonbladet.

Bara det Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) har förlorat drygt 20 000 medlemmar sedan början av 1990-talet. Centerns ungdomsförbund (Cuf) har över 15 000 färre medlemmar i dag jämfört med 1990. Moderata ungdomsförbundets (Muf) medlemstal har dalat med ungefär 12 000 och Liberala ungdomsförbundet (Luf) har nära 9 000 färre medlemmar i dag.

Rasen förklaras av att siffrorna tidigare varit uppblåsta men också av att många medlemmar faktiskt lämnat förbunden.

Ung vänster och Grön ungdom har inte lämnat fullständiga uppgifter och har därför inte kunnat jämföras med de övriga ungdomsförbunden.

- Ungdomarna bär ingen partifärg, men gärna en protestknapp på jackkragen. Ungas samhällsengagemang har gått från partipolitik via enfrågeorganisationer till global politik, säger avslutningsvis statsvetaren Svend Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista