Läkemedelns mörka sidor

Överanvändning av läkemedel får allvarliga konsekvenser för många äldre i Sverige. Drygt 100 äldre dog 2005 pga läkemedelsbiverkningar. Antal läkemedel som de äldre behandlas med överstiger fem per person, enligt Karolinska Institutet. Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm tycker att det alltid finns risker när läkarna behandlar olika sjukdomar samtidigt.

Reporter:Alberico Lecchini

Strävan att förlänga människors liv gör att läkarna behandlar fler sjukdomar ju äldre man blir. Och kombinationen av dessa mediciner kan bli avgörande för patientens liv eller död.

Men Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm tycker att när man är svårt sjuk är det en svårt balansgång för läkaren - och det finns inga garantier för att man ska lyckas hela tiden.

Trenden att medicinera de äldre med fler läkemedel samtidigt mot olika åkommor började redan på 90 talet. Men forskningen om sambandet mellan dessa olika läkemedel är fortfarande mycket bristfällig, säger Eva Nilsson Bågenholm.  Hon tycker att man ändå larmar folk i onödan.

- Det är synd att man går ut och säger att många läkemedel i sig är en fara eftersom många av de äldre patienterna behöver sina läkemedel, och det kan också finnas risker att man slutar därför att man blir rädd, säger Nilsson Bågenholm.

Läkemedelsindustrin har ofta kritiserats för att den sätter tryck på läkarna att de ska använda deras produkter. Men idag har det skett en förändring med nya avtal. Detta bekräftas av Nilsson Bågenholm.

- Det har reglerats genom nya avtal som tydligen anger hur informationen ska nå till läkarna. Det är inte så många läkare som upplever en tryck från läkemedelns företag, påstår Läkarförbundets ordförande.

På liv och död. Kanske inte helt riktigt, men ansträngningen att förlänga livet har också sitt pris och sina risker.

- När man har hög ålder och många sjukdomar så vet man att behandlingen är svårt, men man vill som läkare att folk ska få leva med en hög livskvalitet under många år, tycker Eva Nilsson Bågenholm.

Hälso och sjukvårdens ansvarnämd är en statlig myndighet som prövar om yrkesutövare inom hälso -och sjukvården gjort sig skyldig till fel i sin yrkesutövning. De samlar statistik om anmälningar mot läkarna som gjorts på riksnivå. Antal anmälda läkare i fjol blev drygt 4000, bl.a. för felmedicinering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista