Omskärelse av pojkar ska genomföras av landstingen

Det kan bli obligatoriskt för alla landsting att genomföra omskärelse på pojkar, om barnens familjer önskar det. Ett förslag las i våras fram av Socialstyrelsen och nu är det flera riksdagspartier som lutar åt att säga ja till det. I Stockholm läns landsting har redan ett avtal med Läkarhuset Odenplan AB.Claude Kollin, barnurolog berättar om det initiativet.

Reporter: Kenadid Mohamed

Trots att många efterfrågar omskärelse för pojkar är det bara vissa landsting som utför ingreppet. Nu lutar det åt att en majoritet av riksdagspartierna vill att alla landsting ska bli skyldiga att erbjuda manlig omskärelse.

Socialstyrelsen föreslog i våras att alla som vill ska kunna få sina pojkar omskurna inom hälso- och sjukvården och att landstingen ska vara skyldiga att genomföra operationen. Socialdepartementet kommer snart sända ett liknande förslag på remiss och flera partier lutar åt att genomföra det.

Stockholms läns landsting har löst frågan genom ett avtal med Läkarhuset AB vid Odenplan. Claude Kollin är barnurolog och arbetar på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, han är också ansvarig för omskärelseverksamheten vid Läkarhuset Odenplan.

Han berättar att kostnaden för operationen varierar beroende på i vilket län man bor. Hus Läkarhuset i Odenplan kostar det 1000 kronor för tre besök och operation.

Enligt statistiken görs varje år mellan 1 000 och 2 000 omskärelser utanför vården, ibland med förödande konsekvenser, vid Läkarhuset Odenplan görs upp till 800 ingrepp om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista