Ilmar Reepalu är en av de mest hotade politiker i dagens Sverige

Hot och våld mot politiker gör dem sårbara

Politiker utsätts dagligen för allvarliga hot - och internet har gjort dem mer sårbara. 3 av 4 politiker säger har varit utsatta för hot eller våld någon gång. Men konkreta lagförslag från regeringen dröjer. Fler politiker anser dock att det är dags att skärpa straffen mot de som hotar och trakasserar.

Agneta Blom, f.d sekreterare för den Nationella kommittén om hot mot förtroendevalda - och forskare på Örebro Universitet-  tycker att det blir ett hot mot demokratin om det påverkar politikernas beslut.

Många politiker vill inte berätta. Anders Lago, kommunalråd i Södertälje sa till SR International att politikerna i hans stad har beslutat att inte berätta om dessa hot eller trakasserier till media. Och det finns fler som har valt denna väg, säger Agneta Blom.

- Det finns olika skäl. Några vill inte att dessa hot och våld ska påverka politiken, andra är helt enkel rädda, påstår hon.

Kvinnliga politiker och invandrare som är aktiva i politiken är de mest utsatta enligt rapporten från kommittén. Men hoten kan komma från egna gruppen, berättar Agneta Blom.

- Det kan finnas rasism som skäl, men det finns också folk som är emot landsmän som integreras och blir delaktiga i det svenska samhället. Det finns alla varianter, säger Agneta Blom. 

Men det dröjer innan regeringen föreslår konkreta åtgärder. Inte förrän i höst väntas betänkandet mynna ut i något - och då sannolikt utan förslag på skärpt straff för hot mot förtroendevalda. I alla fall om ministern Nyamko Sabunis åsikt vinner gehör, eftersom hon är skeptisk till en skärpning om den är enbart för politiker, enligt Christer Hallerby, statssekreterare hos ansvariga ministern Nyamko Sabuni (fp).

Men är det så att de svenska politikerna är naiva och förtränger problemet?

- Om man tiger och förtränger problemet då är man naiv att tro att den politiska livet inte påverkas, menar Agneta Blom

NYHETSDESKEN: Max Lapitskji och Alberico Lecchini

FAKTA:

- 74 procent av riksdagsledamöterna har blivit utsatta för hot, våld eller trakasserier sedan valet 1988, enligt en enkät som kommittén.

- Bland riksdagsledamöterna uppger fler kvinnor än män att de blivit utsatta - 80 procent mot 69.

- Förtroendevalda med utländsk bakgrund uppger att de är utsatta i större utsträckning än de med svensk bakgrund.

- Hot, våld och trakasserier är enligt enkäten vanligast i de fyra nordligaste länen tillsammans samt Skåne och Blekinge.

- De som hotar är till största delen missnöjda medborgare, psykiskt sjuka, lokala aktionsgrupper och högerextremister, enligt vad de förtroendevalda uppgett.

Enkäten skickades ut till kandidater i de allmänna valen 2002. Svarsfrekvensen var 76 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".