Ett offer från det senaste attentatet mot ezidier i norra Irak

Författare ber om skydd för ezidier i Sverige

Det fruktansvärda attentatet som krävde ca 200 liv i norra Irak mot ezidierna, en folkgrupp med gamla rötter i området,  har väckt starka känslor hos dem som är bosatta i Sverige. Wisam Kudaida, författare som kom hit som politisk flykting 1982 tycker att Sverige måste stoppa utvisningar av irakier till norra Irak.

Reporter: Alberico Lecchini

Bombattentatet mot två byar i norra Irak där folkgruppen ezidier är bosatt, är det värsta attentatet mot denna folkgrupp efter den amerikanska invasionen.

- Hoppas att Migrationsverket och migrationsminister Tobias Billström förstår att norra Irak inte är ett säkert ställe för ezidier, säger Wisam Kudaida. Han menar också att Bagdad- regeringen, invasionstyrkan och det kurdiska styret är ansvariga för det som sker mot hans folk i Irak.

Här i Sverige finns det några få tusen ezidier, tror Wisan Kudaida, men efter det som har hänt nu i norra Irak kan det komma fler, tror han. I Irak finns omkring en halv miljon ezidier, enligt Kudaida.

Ezidierna har knappast några föreningar i Sverige liksom andra folkgrupper som har bosatt sig här.

- Det finns inte en sådan tradition, ezidierna har i stället förlitat sig på politiska organisationer i Kurdistan, berättar Wisan Kudaida.

Migrationverkets policy att utvisa irakier till norra Irak eftersom det inte pågår något inbördeskrig är något som Wisam Kudadi inte förstår. Ingen går säker där, allra minst ezidierna som fortfarande behandlas som andra klassens medborgare, säger han. Han ber också Migrationsminister Tobias Billström att skydda ezidierna och andra minoriteter från norra Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".