Madeleine Sjöstedt, Stockholms kultur -och idrottborgarråd

Stockholms kulturpolitik i förändring

Den här veckan pågår Stockholms kulturfestival. Stockholms kommun stödjer festivalen med 12 miljoner kr. Kända artister uppträder på olika platser i stan, som besöks av tusentals turister varje dag. Samtidigt genomförs en förvandling av Stockholms kulturpolitik. Kultur -och idrottborgarrådet Madeleine Sjöstedt vill få en process med bl.a. ett bonussystem som ekonomisk uppmuntran för kulturarbetarna - utöver det vanliga verksamhetsstödet.

Reporter: Alberico Lecchini

- Jobblinjen ska gälla även inom kulturen, säger Madeilene Sjöstedt. Kulturarbetarna ska få lön för sin möda. Näringslivet kan bidra med det och även EU-pengar eller andra källor kan det bli aktuella, tilläger kulturborgarrådet.

När den borgerliga alliansen fick makten i fjol var det många inom kulturlivet som protesterade när de avgiftsfria museibesöken avskaffades. Misstänksamheten mot den nya politiska konstellationen var utbredd och nu vill Stockholms kulturborgarråd återfå förtroende hos kulturfolket i huvudstaden genom att lova mer pengar till kulturen. Det är dock inte bara ett bonussystem som ska ge mer pengar till kulturarbetarna, enligt Sjöstedt.

Stadshuset ska uppmuntra samarbetet med näringslivet, ett resurscentrum ska etableras där näringslivet och kulturlivet ska möta varandra och skapa nya samarbetsområden.

Samtidigt är det tänkt att de fria grupper som har svårigheter att nå publiken ska få stöd för att marknadsföra sin verksamhet.

- Initiativet ska komma underifrån, säger Madeleine Sjöstedt. Stadshuset ska inte styra det, men staden kan hjälpa till att marknadsföra deras verk med ökade resurser och kontakter, säger hon.

En annan fråga som Madeleine Sjöstedt vill ändra på är att företag ska få rätt att göra avdrag om man sponsrar kulturlivet, liksom idrottssponsring. Hon har krävt att den moderata kulturministern Lena Adolfsson Liljeroth genomför förändringen genom att föreslå en ändring på lagstiftningen. 

Men finns det inte en risk för en hårdare kommersialisering av kulturlivet?

- Ja, det måste man fundera över. Men det är kulturarbetarna som ska avgöra vad dem ska producera, därför är det viktig att de ska få möjligheten att skaffa resurser från olika håll, säger Madeleine Sjöstedt.

Den optimism som kulturborgarrådet vill sprida tas emot på varierande sätt bland kulturarbetarna. En del konstnärer är fortfarande tveksamma till den nya kulturpolitiken.

En av dem är Ulf Johan Tempelmann. Han är bildkonstnär och ordförande i Konstnärsförbundets Stockholmsregion.

- Nej, hon bör utveckla detta mer, eftersom det som jag fick veta är att bidrag ska bort, och om man inte kan leva på sin konst då ska man få byta jobb, säger han.

Frågan är central eftersom många konstnärer kämpar med att klara sin ekonomi och utan bidrag har det svårt att klara sitt uppehälle. 

Men dagens situation är inte heller särskilt bra, eftersom de fria kulturarbetarna beskattas som vilket företag som helst, påpekar Ulf Johan Tempelmann.

Kulturborgarrådet tycker att lösningen av problemen inte bara är de offentliga medlen och säger att det finns andra möjligheter som bör prövas. Kultursektorn bör ses som ett tillväxtområde. Sverige ligger efter andra länder i Europa, och därför bör kulturlivet få mer pengar, inte bara från den offentliga sektorn utan också från andra källor, tycker kultur -och idrottborgarrådet Madeleine Sjöstedt.

Stockholms stad satsar 740 milj kr på kulturen i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".