Mötet i vänthall på Arlanda flygplats

Kan drömmen bli verklighet?

En grupp invandrarorganisationer har träffat migrationsminister Tobias Billström för att framföra krav på att äldre invandrare med rätt till grundpensionen ska få flytta tillbaka till sitt hemland med bibehållen grundpension eller ett liknande bidrag.

Ministern var positivt till förslaget, men tycker att frågan bör utredas ordentligt innan man tar ett beslut.

Reporter: Alberico Lecchini

Varför kan inte människor som kom till Sverige under sina äldre dar och kan knappast prata svenska återvandra frivilligt till sina hemländer med bibehållit grundpension? Frågan är avgörande för många människors livskavilitet på livets slutända.

Denna fråga har väckts för två år sedan men utan nägot konkret svar förutom lösa löften från förra regeringen och de flesta politiska partier. I tisdags blev dock frågan återaktuellt när samarbetsgruppen, där olika invandrar riksförbund ingår och Röda Korset, träffade Migrationsminister Tobias Billström. Då visade det sig att denna önskan sammamfaller med regerings viljan att uppmuntra folk att återvandra till sina respektiva hemländer.

Emina Krzovic är en av de aktiva eldsjälar som representerar Bosniska och Herzegovinans Riksförbund i denna samarbetsgruppen, och hon berättar att det handlar om två olika alternativ som regeringen ska ta hänsyn till.

- Den ena är att man kan bibehålla grundpensionen eller att man kan få ett liknande bidrag, säger Krzovic.

Samarbetsgruppen föreslår också att människor ska få kunna ha kvar sitt uppehållstillstånd i så fall situationen i hemlandet skulle bli farligt för deras säkerhet. Både Danmark och Holland har redan börjat uppmuntra äldre invandrare att återvända hem med ett liknande system. De som skulle omfattas om ett sådant beslut kommer förstås utanför EU, poängterar Emina Krzovic. De mest intresserade för en sådan lösning har hittills varit kurder från norra Irak, somalier, bosnier och latinamerikaner. Det handlar om tusentals personer, säger hon. Den summa pengar som föreslås skulle vara omkring 4500 kr per månad. Staten skulle spara mycket pengar på det, tycker hon. Men eftersom det alltid finns risk för överuttnytjande av sådana bidragsystem vill då regeringen utredda frågan ordentlig.

Migrationsminister Tobias Billström tycker att ämnet är komplicerat men att regeringen ska göra sitt bästa för att hitta en lösning.

Samordningsgruppen ska bedriva under november en informationskampanj för att fler invandrar organisationer ska vara med och kräva rätten till återvandring med rätt till att bibehålla antingen grundpensionen eller ett bidrag som kan vara lika värt.

NYHETSDESKEN: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista