Turbulensen på börsen fortsätter

Igår föll Stockholmsbörsen med 2,3 procent, men idag var det dags för viss återhämtning.

Osäkerheten är stor om den internationella ekonomins utveckling, och här i Sverige lever många företag inte upp till de vinstförväntningar som har ställts.

Reporter: Göran Löwing

Idag ropar morgontidningarna ut att hela årets börsuppgång försvann med måndagens börsfall på 2,3 procent. Idag gäller inte dessa rubriker, för stockholmsbörsen återhämtade sig och ligger åter på ett litet plus.

Men frågeteckenen för framtiden blir allt flera. Håller den svenska högkonjunturen i sig? Vad kommer att hända med räntan och bostadspriserna. Hur mycket mer kan dollarn falla och kommer oron i den amerikanska ekonomin att bromsa den europeiska ekonomin.

Urban Ekelund är analyschef på föreatget Redeye.se och ser just utvecklingen i den amerikanska ekonomin som det största orosmomentet.

Här i Sverige tuffar ekonomin på med en stark hemmamarknad och högt tryck på arbetsmarkanden. Riksbanken förväntas höja sin styrränta med ytterligare en kvarts procentenhet vid nästa möte för att bromsa inflationstendenserna och reporäntan skulle då hamna på 4 procent och också höja de rörliga bolåneräntorna något .

De senaste veckorna har flera av de stora exportinriktade bolagen inom verkstad och skog kommit med sk vinstvarningar i samband med delårsrapporterna. Ericssons tidigarelagda varning förra veckan fick ju aktien att falla med 30 procent och flera andra företag når inte heller upp till tidigare mål eller förväntningar från marknaden, som skogbolagen Rottneros och Stora Enso. Här är det också den allt svagare dollarn som spelar in, även om dollarfallets genomslag kommer mer på sikt.

Men har inte börsanalytikerna också haft alltför stora förväntningar på än högre vinster för många av börsföretagen. Så vad ska vi tro på börsåret 2007 - där index vid flera tillfällen stått på över 10 procents plus till att falla ner och strax under minus , en verklig berg-och dalabana. Men något jätteras tror få ekonomer på.