Barnbruden -en bok som väcker känslor

Tina Thunander bestämde sig för att börja skriva denna bok efter att hon träffade många människor som berättade olika historier kring barn giftermål, hon kunde se ett tydligt mönster i detta. Det var flickor från olika kulturer och från olika religioner, men de alla delade samma situation.

Reporter: Lorin Ibrahim

Tina Thunander vill med denna bok som är baserad på anonyma unga flickors berättelse, att de svenska myndigheterna skall agera, de har alla möjligheter via den lagstiftningen som finns, om de vill. Hon menar att det är många som väljer att inte beblanda sig, för att inte hamna i konflikter med familjen. Slöhet, rädsla och även okunskap kan ligga bakom det, menar hon.

Under tiden hon har arbetat med den här boken har hon lärt sig att tvångsgifte och barngifte sker bland många muslimska grupper, romska grupper samt en del kristna grupper. Tina Thunander säger att det inte handlar om religion, utan tradition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".