Statssekreterare Ulrica Schenström avgår. Foto: Scanpix

Reinfeldts närmaste medarbetare har begärt avsked

Igår kväll meddelade statsrådsberedningen att statssekreterare Ulrica Schenström - statsminister Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare - tar time-out. I natt kom beskedet att Schenström har begärt att helt få lämna sitt jobb.

Reinfeldt har nu också bekräftat att Schenström hade krisberedskapsjour den aktuella kvällen.

Begäran är en följd av kritiken mot att Schenström drack vin tillsammans med TV4-journalisten Anders Pihlblad på en krog i Stockholm.

Schenström skriver i sin begäran om entledigande bland annat att hon agerat olämpligt, och att hon inte anser att hon kan fungera med fullt förtroende i sitt uppdrag.

En förundersökning har i dag också inletts mot statssekreteraren Ulrica Schenström för misstänkt mutbrott och mot TV4-reportern Anders Pihlblad för misstänkt bestickning i samband med ett krogbesöket - då Schenström lät sig bjudas på vin av TV4. i  Enligt TV4 drack de för sammanlagt 945 kronor.

Och vid  riksdagens frågestund idag medgav statsminister Fredrik Reinfeldt att Ulrica Schenström ingick i den grupp som hade jourberedskap den aktuella kvällen, men att han fått information om det först igår, på onsdagen.

Han sade också att han tagit sitt ansvar genom att se till att en ny krishanteringsorganisation snart kommer på plats i statsrådsberedningen med en hög, opolitisk chefstjänsteman som ansvarig.

När det gäller förtroendet för Ulrica Schenström sa Reinfeldt att det brutits först på onsdagen när nya fakta kring krogbesöket och jourberedskapen kom fram och att han då dragit konsekvenserna av det.

-Det är en personlig tragedi för henne och för mig, sade han vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".