Svenska FN-soldater på uppdrag i Balkan

Inte alla fullföljer sitt militärt uppdrag utomlands

Förra söndagen fick drygt 600 svenska soldater lyssna på ”Under Blågul fana” när den 16e svenska enheten tog över Camp Victoria i Kosovo. Den 15e enheten på omkring 380 soldater är nu redan tillbaka i Sverige efter åtta månaders vistelse i Kosovo.

Men det är inte alla som fullföljer sitt uppdrag. Omkring 5 procent av soldaterna lämnar uppdraget i förtid p.g.a. olika skäl. Det kan vara psykisk stress, familjeangelägenheter, vidareutbildning på högskolan eller andra motiv, berättar Maria Jonsson Assander, som är chef för ”Stöd och rehabiliteringsenheten” av utlandsstyrkan.

Maria Jonsson Assander, berättar att enhetens jobb är att stödja och rehabilitera soldaterna som hamnat i kris eller på annat sätt är i behov av stöd. Men alltid bygger på individens frivilliga deltagande, säger hon.

Hon påpekar dessutom att Afghanistan har blivit ett alltmer krävande uppdrag för många soldater.

- ”Om vi pratar psykiska besvär är det stressrelaterade problem det allvarligaste problem. Det kan bero att man har jobbat för hårt, för länge, att man inte har fått tillräcklig med återhämntning. Om man tittar på Afghanistan kan det bero på att man har en hotbild hela tiden - därför har man byggt upp en stressavdelning för att hjälpa soldaterna. Man ser på individernas sömnbrist att stressen tar över” säger hon.

Om soldaten har fått sådana psykiska problem blir det först en genomgång av vilket stöd han/hon kan få. Samtalen är frivilliga, utom för afghanistan-soldaterna. De rehabiliteringsprogram som sen erbjuds är friviliiga - men det är få som tackar nej till, berättar Maria Jonsson Assander.

För många f.d. soldater med utlandstjänst är det också viktigt med informella nätverk och föreningar som de s.k. Fredsbaskrarna - det är veteraner som deltagit i olika uppdrag utomlands. Och Fredsbaskrarna har sen blivit en viktig träffpunkt för dem.

- ” Det finns en del informella nätverk mellan dem som deltagit inom försvarsmakten över tiden. Återsamling förstärker kamratskapen och Fredsbaskrarna arbetar som kamratstödjare och är den största föreningen för veteraner i landet”, säger Maria Jonsson Assander.

Sverige har idag soldater i flera olika länder. Förutom den 15:e Kosovo-styrkan som kom till Sverige förra helgen, ska den svenska Afghanistanstyrkan som jobbar under FN-mandat återvända hem de närmaste dagarna och för att sen ersättas av en ny enhet på 385 soldater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".