Svenska kvinnor i uniform

Kvinnor på utlandsuppdrag en viktig faktor för fred

Det har dröjt några år innan alltfler länder erkänner hur pass viktigt det är att kvinnorna ska vara med i arbete att förebygga, hantera och lösa konflikter på internationella fredsuppdrag runt om i världen.Kvinnor och barn är särskilt utsatta i kris och krig. Därför är det viktigt att fredsbevarande personal har kunskap om, uppmärksammar och agerar utifrån denna verklighet. Så har den svenska försvarsmakten resonerat.

Reporter: Alberico Lecchini

FN:s projekt kallas Genderforce och blev aktuellt redan år 2000. Sverige har varit pionjär i detta arbete och fler kvinnor har rekryterats till svenska utlandsstyrkorna.

Charlotte Isaksson, gender advicer, och med erfarenhet från olika uppdrag, b.la. i Kongo, tycker att kvinnors medverkan har varit avgörande för att lösa konflikter på plats och förstärka kvinnornas roll hos själva insatsstyrkan.

Sveriges Försvarsmakt, Räddningsverket, Föreningen Kvinna till kvinna, Polisen, Lottorna och Officersförbundet samarbetar sedan några år för att tillsammans agera i olika fredsuppdrag. Den samlingen har givit ett oslagbart samarbete och hjälpt till att förstärka projektet, hävdar Charlotte Isaksson. Men det har varit trögt att implementera planerna i handling...

Charlotte Isaksson jobbade som gender advicer i ett EU-uppdrag som skulle förstärka FN:s mission i Kongo under valkampanjen i fjol. Den tyska generalen som var chef för operationen tvivlade på att det skulle behövas en sådan jämställdhetsansvarig rådgivare.

Den svenska erfarenheten av resolution 1325 har blivit en förebild för andra europeiska länder som medverkar i katastrof- och konfliktområden. Syftet är att behov från alla grupper i samhället respekteras och att mänskliga rättigheter och demokratiska värden stärks i de länder som har hamnat i en djup kris och krig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".