Lån via mobiltelefon blir allt vanligare

Drabbad av skuldfällan

Det finns idag drygt 400 000 personer i Kronofogdens register i Sverige. De är skyldiga pengar till myndigheter, banker eller företag.

Och det är ännu fler människor som inte lyckas få pengarna att räcka månaden ut efter att ha betalat sina räkningar.

Regeringen har tillsatt en utredning för att ta fram ett regelverk som ska göra det möjligt att överskuldsatta människor får en ny chans. Men det finns instanser som hjälper till att lösa skuldproblemen.

Reporter: Alberico Lecchini

I morgon (torsdag)ska riksdagen debattera frågan eftersom det är flera som tycker att myndigheterna i stället för att hjälpa bidrar själva till att sätta folk i skuldfällan. En av de som tycker att Myndighetssverige sätter folk i klistret är Dan Jering, f.d. informationschef på Kronofogdemyndigheten i Västra Götaland som idag driver en egen skuldsaneringsbyrå.

Dan Jering har många års erfarenhet i denna problematik som med tiden har förvandlats till en bransch för många seriösa företag, men också för lycksökare. Dan Jering påstår att hans företag AB Ringstål & Jering ger kunderna alla garantier och tar ingen betalt tills problemet är löst. Det vill säga ett ackord med t ex Kronofogdemyndigheten. Men det gäller också att titta framåt i stället för bakåt som många långivare gör, påpekar han.

Dan Jering säger att bland de skuldsatta finns det alla typ av människor, hyggligt folk som av olika anledningar har hamnat i klistret. Läkare, tv-kändisar, advokater, vanliga lönearbetare mm finns med i register.

Han avvisar den bildstereotyp som vill måla den skuldsatte som besatt av att konsumera och inte stoppas av skulder. Och det finns sådana förstås, men de flesta i skuldfällan är folk som har drabbats av sjukdom, arbetslöshet eller andra oförutsedda händelser.

Han pekar på att många flyktingar och invandrare som inte kan språket eller reglerna lätt kan falla i skuldfällan.

I sin verksamhet håller Dan Jering kontakterna med lokala banker för att kunna fixa lån till sina kunder. Han tycker att de stora bankerna inte är till mycket hjälp eftersom de själva brukar vara en del av problemet. De lokala bankkontoren har ofta en annan policy. Men det finns en speciell bank, nämligen JAK-banken som driver en originel affärsidé: banken lånar pengar utan att kunden ska behöva betala ränta. Systemet fungerar bra och de 35 000 medlemmar lånar pengarna till varandra genom följande system: samtidigt som man betalar tillbaka de lånade pengarna sparar man samma summa, förklarar Magnus Frank, vd i JAK-banken:

JAK-bankens strategi är att lösa kundens problem genom att blicka framåt efter att alla de formella garantierna är uppfyllda, berättar Magnus Frank:

Regeringen har tillsatt en utredning för att ta fram ett regelverk som ska göra det möjligt att överskuldsatta människor får en ny chans. Bl.a. diskuteras möjligheten att slopa skulder som är äldre än 15 år för dem som inte har en chans att betala. På det viset skulle t ex inkassobranschen få kunna hindras att driva in mycket gamla skulder.

NYHETSDESKEN/A.L.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista