Att vara skuldsatt skapar oro och frustration

Fast i skuldfällan

*Den som är satt i skuld är inte fri*, skrev en gång f.d. statsminister Göran Persson. Idag vet vi att hundratusentals personer i det här landet är överskuldsatta. Så sent som på onsdagen kom nyheten att över 20 000 anmälningar om obetalda sms-lån kom in till Kronofogden i fjol - en explosionsartad ökning.

Men varje skuldsatt person har sin egen historia och bakgrund. SR International träffade Laura (fingerat namn) som har hamnat i skuldfällan.

Reporter: Alberico Lecchini

För Laura, som är utbildad sjuksköterska och hennes två tonåriga barn, började problemet strax efter ankomsten till Sverige från Sydamerika år 2001 .

Medan Laura väntade på sitt första jobb fick hon bostadsbidrag plus ett bostadstillägg. Hon hade inga inkomster den första perioden och när hon började jobba fyra månader senare gick hon till Ikea för att köpa det grundläggande för att ordna ett hem. Hon fick ett IKEA-lån samtidigt som hon köpte Tv och video på kredit. Här började hennes bekymmer, eftersom Laura hade dessutom ett stort studielån från hennes första vistelse i Sverige under 80 talet.

Det lånet kom nu att spöka över hennes ekonomi och satte hård press på henne. När sonen blev sjuk i Spanien 2005 blev hon tvingad att åka dit och strunta i att betala av skulden på studielånet. CSN tog ingen hänsyn till att hon inte kunde betala hela den tillfälliga summan på en gång. Då hamnade hon hos kronofogden. Hon sitter fortfarande i klistret med allt detta innebär.

Barnens kläder var också ett orosmoment när de gick till skolan. Dotterns exempel kan inte vara mer slående. Hon vägrade ta på sig den vinterjacka som kostade 500 kr efersom kompisarna i skolan hade jackor som kostade 2000 kr eller dyrare. Kompisarna skulle skratta åt henne, då gick hon till skolan utan jacka under den kalla vintern 2003.

Idag finns Laura fortfarande hos Kronofogdens lista. Hon kan inte ta ett nytt lån för att betala det gamla och bara vara skyldig att betala ett lån.

Så hon fortsätter att betala hög ränta på dessa lån som knappast har minskat i storlek. Om hennes nuvarande tillvaro och framtiden tycker hon att barnen bör komma först och därför måste hon prioritera och planera allt mycket noggrannt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista