Samernas nationaldag firas på Skansen i Stockholm

Samernas nationaldag

Igår var det samernas nationaldag i Sverige, Norge, Finland och Ryssland.  Nationaldagen firades första gången år 1993 i samband med FN:s internationella urbefolkningsår som öppnades i Jokkmokk. Per Josef Idivuoma,medarbetare på SR:s Sameradio, berättar om samernas situation i dagens samhälle.

Reporter: George Wood

Men det firandet är överskuggad av den oenighet som råder mellan regeringarna i Norge, Sverige och Finland när det gäller sameavtalet. (Ryssland är inte med). Expertgrupperna som debatterar frågan lade fram ett avtalsutkast, men den har inte ratificerats av de tre länderna.

I vägen till ett sådant avtal står skogs- och mineralbranschen vars intresse krockar med samernas krav, nämligen samernas rätt till ökat självbestämmande.

En annat avsnitt som väcker irritation är kravet från samerna att regeringarna i dessa tre länder ska bli skyldiga att förhandla med de tre sametingen i alla frågor av betydelsen.

Man befarar från den svenska regeringens sida att en sådan ordning gör samerna vetorätt i frågor som rör samisk kultur och näringsverksamhet.

Man är rädd att turistsatsningar, gruvprospektering och andra projekt kan stoppas pga att man kan hänvisa t ex på att rennäringen kan skadas, enligt myndigheterna.

Alla dessa motsättningar gör att de avslutande förhandlingarna dröjer och sannolik kan börja 2009, men det kan bli ännu senare, enligt den svenska regeringen.

Mer info om samernas frågor:

http://www.sametinget.se/sametinget/

http://www.samer.se/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".