SVENSKA SKATTESMITARE JAGAS UTOMLANDS

Skatteverkets chef Mats Sjöstrand skriver i DN Debatt att skattefuskande svenskar lurar staten på 46 miljarder varje år genom att gömma pengar i utländska skatteparadis. Det har kommit fram när skattemyndigheter i nio länder samarbetat och undersökt skattefuskare i Liechtenstein.
Förre statsrådet Leif Pagrotsky kräver besked av regeringen om hur de tänker agera i frågan. Han välkomnar Skatteverkets utredning.

Det är ett hundratal svenskar, både privatpersoner och företag, som har gömt stora summor på bankkonton i Liechtenstein. Ett typiskt fall kan handla om tjänsteinkomster, provisioner eller kapitalinkomster som förs över till ett bolag i ett skatteparadis utan att svensk skatt betalas.

Tyska myndigheter har köpt stulna kundregister från en bank i Liechtenstein och uppgifterna har använts i jakten på skattesmitare. Skatteverket har tidigare inte velat kommentera de tyska uppgifterna. Förre statsrådet Leif Pagrotsky kräver besked av regeringen om hur de tänker agera i frågan. Han vill att Sverige aktivt ska försöka ta del av uppgifterna och han välkomnar Skatteverkets utredning.