En grupp dagisbarn på väg till lekparken
Barnomsorg i fokus

Obekväm arbetstid - då ingen barnomsorg

Nästan var tredje kommun i Sverige har tagit det politiska beslutet att inte erbjuda barnomsorg till familjer som behöver en sådan service.
Det konstateras i en TCO:s rapport efter en undersökning bland samtliga kommuner i landet. I undersökningen deltog också Sveriges Yrkesmusikförbundet och Teaterförbundet - två yrkesgrupper som drabbas värst av kommunernas ointresse att erbjuda denna tjänst.

Reporter: Alberico Lecchini

Ulrika Hagström, jämställdhetsutredare på TCO, berättar att det är kommunernas självstyre som står i vägen för både regeringen och riksdagen.

- I riksdagen är alla partier överens att det måste ske en ändring, men man kan inte ändra på det, p.g.a. det kommunala självstyre, säger Hagström.

TCO anser att alla kommunerna borde uppfylla detta krav, nämnligen att alla barn ska få rätt till en plats inom barnsomsorgen och erbjuda tjänsten på helger, kvällar eller tidig morgon.

Enligt TCO:s rapport finns ingen tydlig geografisk eller politisk färg som karaktäriserar dessa kommuner. Det finns borgerlig och vänster majoritet bland de kommuner som har beslutat att inte erbjuda dagis på obekväm arbetstid.

- A-kassorna kräver av folk att man ska ha sin barnomsorg ordnad för att få kunna få ett arbete. Och det kan man inte om man råkar bo i dessa kommuner som inte vill ordna barnomsorg på obekväm arbetstid, påpekar Ulrika Hagström.

Regeringens arbetslinje kan inte heller uppfyllas om man får ett jobb, men inte kan jobba pga att det inte finns barnomsorg under obekväma arbetstider. Folk tvingas att flytta till kommuner som har denna service, enligt rapporten.

Kommunerna har bl a som ett viktigt argument att de har ont om resurser för att klara den typ av barnomsorg. Men detta argument är inte övertygande , tycker Ulrika Hagström.

- Kommunerna borde vinna på att fler får arbeta, eftersom då får kommunerna mer skattepengar. resonerar hon.

Bland de kommunerna i Stockholms län som inte erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid finns bl.a. Ekerö, Botkyrka och Haninge, enligt TCO rapporten. Dessa två sistnämnda har ett stort antal invånare med utländsk bakgrund. Totalt finns det 17 kommuner i Stockholms län som inte erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid:

Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Järfälla, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn,Sollentuna, Solna, Tyresö, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna,Vaxholm och Österåker.

För många av dem som jobbar på t ex sjukvården eller andra typ av yrke som kräver obekväm arbetstid, är detta ett stort bekymmer. Eller ännu värst, ingen möjlighet att få ett jobb.

Läs hela rapporten på: http://www.tco.se/Templates/Page1____238.aspx?DataID=7534

FAKTA:

50 % av kommunerna erbjuder någon typ av service på obekväm arbetstid

- 27 % erbjuder alla arbetspass, dvs kväll, natt och tidig på morgonen.

- 23% bara vissa begränsade tider eftersom det inte finns efterfrågan på alla dessa arbetspass.

50 % erbjuder inte barnomsorg på obekväm arbetstid.

-60% av dessa kommuner har tagit ett politisk beslut för att neka denna service.

- 40% påstår att det inte finns någon efterfråga i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".