Handlingsplan mot kvinnomisshandel

Handlingsplan mot männens våld

56 åtgärder för att bekämpa männens våld mot kvinnor antogs i veckan av den svenska riksdagen. Oppositionen stödde handlingsplanen men ville ha mer, bland annat att det ska inrättas fler barnahus och samtalsmottagningar för män.

Men regeringen genom ministern Nyamko Sabuni avfärdade kritiken.

Reporter: Alberico Lecchini

Riksdagen antog på torsdagen den s.k. Handlingsplanen för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterad våld och förtryck, samt våld i samkönade relationer.

Handlingsplanen innehåller 56 åtgärder. Några av dem håller redan på att tillämpas, andra kommer att bli verklighet senare under mandatperioden.

I den föregående debatten - som ägde rum i en glest befolkad plenisal - räknade jämställdsminister Nyamko Sabuni sex prioriterade områden:

1. Ökat skydd och stöd till våldsutsatta.  2. Stärkt förebyggande arbete.  3. Stärkt kvalitet och effektivitet i rättsväsendet. 4. Utveckling av insatser riktade till våldsutövare. 5. Ökad samverkan. 6. Ökade kunskaper.

Oppositionen (s+v+mp) var överens med regeringen om den inriktning som handlingsplanen har, men kritiserade samtidigt regeringen och allianspartierna för att inte ha tagit hänsyn till de förslag som oppositionen lagt fram.

Bland annat kritiserades avsaknaden av ett barnsperspektiv och att man inte fått gehör för förslaget att bygga så kallade barnahus för att skydda utsatta barn från våld i hemmet. Dessutom ställdes krav på mer utbildning av myndighetspersoner; bl a inom polis och åklagare samt personal i kommunerna.

Socialdemokraten Elisebeth Markström påpekade också att även barn kan vara målsägande, och hon hävdade att handlingsplanen har glömt våldet mot äldre kvinnor samt dem med nedsatta funktioner. Oppositionspartierna drev också frågan om att bygga samtalmottagningar för män i hela landet och att personal på sjukhus ska vidareutbildas i att ta emot våldsutsatta kvinnor.

Jämställdsminister Nyamko Sabuni avfärdade dock oppositionens kritik och tyckte att alla dessa områden beaktas i handlingsplanen.

I Sverige anmäldes under 2006 ca 25 500 misshandelsbrott mot kvinnor över 15 år. Av dessa var det 12 500 som anmäldes som sexualbrott, varav 4200 stämplades som våldtäkt.

Sedan år 2000 mördas i genomsnitt 17 kvinnor varje år, de flesta av närstående män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".