Wejryd i möte med EU- politiker

Ärkebiskop Wejryd i klimatsamtal

Det var klimat- och försoningsfrågor som stod på agendan igår då ett tjugotal kristna, judiska och muslimska ledare höll sitt årliga möte. Denna gång i Bryssel. På detta möte som har hållits sedan 2005 deltog för första gången en nordisk representant - den svenske ärkebiskopen Anders Wejryd som tror att enigheten i engagemanget bland de religiösa ledarna överraskade EU:s politiker.

Mötet skedde på initiativ av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och förutom de religiösa ledarna deltog även Europaparlamentets ordförande Hans-Gert Pöttering och ordförandelandets premiärminister Janez Jansa.

Ärkebiskop Anders Wejryd vill gärna betona att kyrka, moské eller synagoga kan bli platser för opinion och kunskapsbildning - platser där nya konstruktiva idéer kan födas. I denna anda ser han gårdagens diskussion som mycket givande. Frågor som berördes på mötet - försoning och klimatfrågor - är något som också religionen har både  intresse för och erfarenhet av, anser Anders Wejryd.

De tjugotal kristna, judiska och muslimska ledarna som igår samlades i Bryssel på det sex timmar långa samtalet är  representanter för världsreligioner. Anders Wejryd säger att de har stora gemensamma erfarenheter av de katastrofala konsekvenserna som klimatförändringar i många delar av världen redan haft. Något liknande gäller den kulturella intoleransen. Därför välkomnades även en diskussion om försoning.

Den svenske ärkebiskopen, sägs det, hade inbjudits till gårdagens möte just för sitt engagemang i klimatfrågan. Han har bland annat tagit initiativ till ett annat interreligiöst klimatmöte i Uppsala i november, Interfaith Climate Summit.

SR Internationals Olgica Lindquist intervjuade ärkebiskopen Anders Wejryd på en telefonlinje från Bryssel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista