Vårdanställda i Stockholm demostrerade för högre löner

Det var ca 400 demonstranter från Vårdförbundets Stockholmsavdelning som samlades vid Slussens T-banestation i tisdags för att visa arbetsgivaren sitt beslut att fortsätta kampen för högre löner. Enligt fackliga företrädare på plats har Stockholm haft den sämsta löneutvecklingen i landet de senaste åren.

Reporter: Alberico Lecchini

Ulla Althin, barnsjuksköterska och ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning tycker att arbetsgivarna inte har förstått avtalet på riktigt.

- Stockholmsavdelning ligger bland de sämsta lokala avdelningarna ilandet när det gäller löneutvecklingen, menar hon.

Vidareutbildningen av vårdpersonal ska också speglas i lönekuvertet anser Annette Johansson, som är viceordförande i Stockholmsavdelningen.

Det kontroversiella ”Löneupproret” som har samlat 10 000 namn i hela landet och som kräver ännu högre löneförhöjning än det som Vårdförbundet kräver, kan störa det arbete som förhandlarna driver, menar Ulla Althin.

- Vi är inte delaktiga i. Och visst kan detta störa på vissa ställen eftersom man tar fel på oss och på löneupproret.

Barnmorskan Tarja Lindell från Huddinge Karolinska universitetssjukhus tycker även hon att upproret är ett fel sätt att stödja förbundets och de anställdas kamp för bättre villkor.

- Vi vill inte stödja några olagliga stridåtgärder, menar hon.

Ingen av dem som vi pratade med tänker säga upp sig från jobbet även om förhandlingarna inte ger allt som de kräver. Men de känner folkets stöd som uttrycker sig på olika sätt, berättar Tarja Lindell och Ulla Althin toll SR International.