Mellanöstern - 60 år av glädje och sorg

Israel fyller 60 år. Den 14 maj 1948 förklarade nämligen landets förste premiärminister David Ben-Gurion Israels självständighet. Det bringade glädje för judar runt om i världen men samtidigt öppnades Pandoras box. Bokstavligen några timmar efter, anföll grannländerna. Sju krig och två intifador kastar sina skuggor på dagens firande och landets existens är även idag en omstridd fråga.

Staten Israels sextioårsdagsfirande och på Västbanken en sorgeceremoni över Al Nakba (Katastrofen) vittnar om konflikten.

- Sveriges roll och engagemang i området har varit evidenta från början av konflikten -  det säger  Ulf Bjereld, statsvetare från Universitetet i Göteborg expert i svensk Mellanösternpolitik i samtal med Olgica Lindquist.

Sverige har under dessa 60 år bedrivit en rätt så stabil politik gentemot Mellanöstern - däremot har nivån på engagemanget varierat. Medlemskapet i EU är bland annat det som både ändrade prioriteringar och sättet att agera. Men de ekonomiska, samhällspolitiska och inte minst religiösa och kulturella intressen som är koncentrerade i området gör att vår uppmärksamhet inte minskar även nu när andra svarar för t ex medlingen.