Protester mot att gömda flyngar inte få subventionerad vård.

Asylsökandes rätt till vård blir lag - vad sker med de papperslösa?

Den 1 juli blir de asylsökande rätt till vård lagstadgad. Men inför onsdagens beslut i riksdagen har diskussionen mest handlat om dem som inte omfattas. Om man tillhör gruppen papperslösa eller gömda flyktingar och är över 18 år har man rätt att få akut vård utförd, men man får betala själv. Ett brott mot de mänskliga rättigheterna, anser kritikerna. En av dem är Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Reporter: Olgica Lindquist.

Vårdmottagning för papperslösa. På Läkare i världen jobbar sjukvårdspersonal gratis och hjälper dem som annars inte skulle få vård. På mottagningen i Stockholm tar de varje vecka emot runt 20 patienter. I Liv Heidbüchels reportage hör ni en av de frivilliga: barnmorskan och sjuksköterskan Anna Venegas och hon beskriver hur situationen för en gravid flykting kan se ut.

VAD GÄLLER DAGENS BESLUT?

- Riksdagen beslöt på onsdagen - med röstsiffrorna 365 mot 33 - att rösta ja till lagförslaget om vård för asylsökande. Lagförslaget formaliserar de avtal som finns idag om vård för asylsökande. Lagen gäller från 1 juli 2008.

VAD INNEHÅLLER LAGEN?

- Enligt lagen ska asylsökande ha rätt till subventionerad vård som ”inte kan anstå”. Det är åtgärder vars avsaknad kan medföra ”allvarliga följder för patienten”. Dessutom: bland annat mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning.

- Personer under 18 år (asylsökande + papperslösa men inte gömda) har tillgång till vård på samma villkor som svenska medborgare.

- Papperslösa och gömda vuxna har ingen rätt till suventionerad vård. Men landstingen är skyldiga att ge akut vård åt ”utlänning som håller sig undan så att beslutet (avvisning/utvisning) inte kan verkställas”. Men den vården måste patienten betala själv till fullt pris. Ett ofta använt prisexempel: en förlossning kostar 21.000.

VAD SÄGER REGERINGEN OM DE PAPPERSLÖSA?

- Inom regeringen pågår diskussion om en utvidgad rätt till vård för både gruppen asylsökande och papperslösa och gömda. En utredning förbereds som bäst på socialdepartementet. Kd och fp vill ge papperslösa och gömda samma rätt till vård som asylsökande, moderaterna och centerpartiet är mycket mer tveksamma.

- Idag har gömda barn under 18 år (som alltså tidigare registrerats som asylsökande) rätt till subventionerad vård, medan papperslösa barn - som inte finns registrerade alls - inte har rätt till någon subventionerad vård. Migrationsministern Tobias Billström skrev i DN i förra veckan att det är ”rimligt att ge vård även till papperslösa barn och mödravård”.

HUR SER KRITIKEN UT?

- V och mp röstar nej till dagens lagförslag eftersom man anser att en lagstiftning som särbehandlar och utestänger vissa grupper inte är förenlig med mänskliga rättigheter om lika värde och icke-diskriminering. De vill se ett förslag där både asylsökande och personer som undanhåller sig avvisningsbeslut samt papperslösa som befinner sig varaktigt i Sverige ska erhålla full hälso- och sjukvård inom ramen för befintligt hälso- och sjukvårdssystem och tandvårdssystem på samma villkor som personer bosatta i Sverige.

- Många har varit kritiska mot behandlingen av de papperslösa. FN:s särskilde rapportör för rätten till hälsa Paul Hunt har flera gånger (senast i februari) upprepat att Sverige bryter mot FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna när man nekar vuxna papperslösa hälso- och sjukvård.

- Många organisationer håller med: Läkarförbundet, Vårdförbundet, Röda Korset och många andra.

HUR SER DET UT I ANDRA LÄNDER?

- PICUM, en organisation som arbetar med att främja papperslösas sociala rättigheter, jämförde nyligen vården för papperslösa i elva EU-länder. Undersökningen visade delad bottenplacering för Sverige och Österrike.

- Enligt Dagens Nyheter har papperslösa i Italien och Spanien, som har flest papperslösa i Europa, tillgång till vård på lika villkor. I Frankrike, Belgien och Holland finns statliga/kommunala fonder som betalar för vården av illegala invandrare.

HUR MÅNGA PAPPERSLÖSA FINNS I SVERIGE?

- Enligt Migrationsverket och polisen är det upp till 15 000 människor, men osäkerheten är stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista