Här kommer kraven att skärpas

Höjd status och bättre kvalité: Lärarutredningen föreslår legitimation och provår

Legitimation för läraryrket och ett provår för nyutbildade lärare - det är några av punkterna i lärarutredningen som idag överlämnades till utbildningsminister Jan Björklund. Förslaget går ut på att minska antalet obehöriga lärare i skolor och förskolor drastiskt, och Björklund välkomnar förslaget.

- Vi måste höja kvalitén in den svenska skolan och attraktionskraften i yrket. Skolan blir inte bättre än vad lärarkåren är, säger utbildningsministern.

Alla lärare som idag har minst två års färsk yrkeserfarenhet ska direkt kunna ansöka om legitimation. De 15 300 fastanställda obehöriga lärarna ska enligt förslaget få åtta år på sig att skaffa sig legitimationen genom vidareutbildning. Dessutom införs ett så kallat provår. Det går ut på att alla nyexaminerade lärare ska få ett praktiskt år efter utbildningen med en mentor vid sin sida.

Om det skulle bli för få behöriga sökande framöver så ska skolorna även i fortsättningen få ge dispens vid rekryteringen, men kommunerna ska vara förpliktigade till att vidareutbilda den obehöriga läraren.

Anders Gustavsson, ordförande i lärarutbildningsnämnden vid Stockholms universitet, är positiv till förslaget och menar att lärarutbildningarna kommer att klara av de tusentals obehöriga lärare som framöver behöver vidareutbilda sig. Men Gustavsson är skeptisk till att de obehöriga lärare som är fastanställda idag bara kommer att ha åtta år på sig för att bli legitimerade lärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista