LO vill stödja migranter och papperslösa

LOs kongress genomförs i Stockholm mellan den 31 maj och 4 juni. En av dem fler frågor att debattera är den internationella arbetskraftsrörlighet som finns idag i världen och även i Sverige, vilket ställer höga krav på de fackliga organisationerna. Därför vill LO hitta konkreta verktyg att stödja migrerande arbetstagare, bl.a. de s.k. papperslösa. En arbetsgrupp inom LO föreslår nu ett 20-tal konkreta åtgärder.

Reporter: Alberico Lecchini

LO vill bl.a. bilda ett Fackligt Centrum för papperslösa, förespråka hårdare straff för arbetsgivare som utnyttjar papperslösa och samarbeta med Migrationsverket för att nå ut med facklig information till asylsökande som får arbetstillstånd, s.k. ”AT und”. 

Erland Olauson, LO:s avtalsekreterare vill att den svenska regeringen ska ändra lagstiftningen så att det inte längre ska vara kriminellt att vara illegalt i Sverige.

Arbetsgivaren bör även straffas mycket hårdare än idag om man utnyttjar svart arbetskraft, och i synnerhet papperslösa, föreslås det. På samma sätt som vid prostitution bör kunden, inte den som blir utnyttjad, straffas, anser LO.

Och för att stödja papperslösa arbetstagare ska LO inrätta ett Fackligt centrum för papperslösa, där ska man få hjälp på olika språk, menar Olauson.

Den arbetstagare från EU som är medlem i en fackförening i sitt eget hemlad bör få möjlighet att få hjälp av svenska fackförbund om det blir ett tvist med arbetsgivaren eller i andra typ av situationer. Men det är upp till varje förbund att avgöra om och hur dessa ska få hjälp om man arbetar tillfälligt i Sverige. Frågan har diskuteras sedan länge inom ILO och den Europeiska Fackliga Samorganisationen (EFC) och Sveriges fackliga organisationer driver på frågan att det bör inrättas ett fackligt pass, berättar Olauson.

Men migranternas arbetsvillkor kan bli hårdare trots de fackliga organisationernas försök att stödja migranterna. Om regeringens lag om arbetskraftsinvandring blir som det har föreslagits av regeringen, nämligen att arbetsgivaren ska få kunna avgöra när det behövs en utländsk personal som kommer utanför EU, då kan det bli svårt för fackföreningar att upprätthålla migranternas arbetsvillkor, menar Monika Ivarsson, LO-Ekonom.

Enligt Ivarsson kommer de flesta åtgärder som LO har föreslagit att bli verklighet under de närmaste månaderna. Det mesta av informationsarbetet ska göras av medlemmar med utländsk backgrund. Idag har 25 procent av fackföreningarnas medlemmar utländsk påbrå, enligt LO.

Mer info om rapporten: www.lo.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista