En av de största byggnaderna i Zaragoza är redan klar

Expo Zaragoza väcker stora förväntningar hos svenska företag

Sverige bestämde sig i sista stund för att vara med i världsutställningen Expo 2008 i Zaragoza, Spanien. Tema för utställningen är ”Vatten och hållbar utveckling”. Det är 103 länder som deltar och det beräknas att sex miljoner människor ska besöka utställningen.

Vatten och miljöteknik är den svenska satsningen och hållbar utveckling den ledstjärna som ska väcka intresse bland potentiella företag som ska besöka utställningen mellan den 14 juni och 14 september. Projektet totalfinansieras av de deltagande företagen, bl.a. Volvo Car, Ikea och Ericsson, säger Jonas Linder, projektansvarig inom Svenska Exportrådet.

Denna organization leder projektet och Utrikesdepartementet ska delfinasiera vissa aktiviteter samtidigt som man utnämnde Staffan Björk som generalkommisarie för den svenska paviljongen. I februari började man jobba med utställningen och Sverige var sista land som tackade ja till Expo Zaragoza. Varför dröjde det så länge att fatta beslutet att vara med? frågade vi generalkommisarien Staffan Björk.

Men den svenska paviljongen kommer att vara klart i tid. Paviljongen är på 650 kvm och har i mitten ett stort limmat trähus omgärdat av ca 100 björkar med en uppstoppad älg som symbol för den svenska skogen.

T.o.m. personalens kläder är gjorda av ekologiska fibrer, berättar Jonas Linder.

Men den spanska utställningen har fått hård kritik från miljörörelsen som ifrågasätter det ingrepp som floden Ebro har genomgått för att inrymma alla paviljonger.

Svenska UD har dock inte tagit hänsyn till protesterna, säger Staffan Björk, generalkommisarie för den svenska paviljongen. Zaragoza blev godkänd av Bureau International des Expositions (BIE) i Paris, och detta räckte för den svenska regeringen, berättar den svenska generalkommisarien.

                    ***

Företag som deltar i utställningen:

Ericsson Spain

Volvo Car

Ikea

Sony Ericsson

Sony

Securitas

Swegon

Holmen Paper

Sandvik

Tetrapak

Yoigo (TeliaSonera)

Scancoin

Climatewell

Envac

Varim

Camilla Norrback (håller kläderna på damsidan för paviljongspersonalen)

Bergman Sweden (håller kläderna på herrsidan för paviljongspersonalen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".