Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Bloggarna och det demokratiska spelet - vilken makt har de?

Den så kallade signalspaningslagen eller FRA-lagen har skapat en intensiv debatt om skyddet för individens integritet i Sverige.

I anslutning till den debatten har en annan diskussion förts, som gällt bloggarnas roll och hur mycket de påverkar beslutfattarna.

Har dessa ”nätets opinionsbildare” ett starkt inflytande över etablerade medier och över politikerna? Eller är det en myt?

De bägge journalisterna och debattörerna Anders R Olsson och Martin Jönsson har helt olika åsikter.

Reporter: Alberico Lecchini

Hur pass viktig roll har bloggarna spelat i debatten kring FRA-lagen? Har de - genom sina bloggar - åstadkommit en ”medierevolution” som vissa påstår?

Eller är det som andra tycker: att deras inflytande på den politiska makten är obetydlig?

Åsikterna går isär.

Journalisten Anders R Olsson tycker att talet om revolution är överdrivet och att bloggarnas betydelse är en hajp. ”Det är journalisterna och den traditionella mediasfären som avgör vilken fråga som är viktig eller inte”, säger han.

Det finns ingen tillförlitlig statistik om hur många bloggare som finns i landet ech hur många som faktiskt läser bloggarna. En uppskattning är att mellan 8 och 13 procent av den svenska befolkningen besöker bloggsidor åtminstone en gång i veckan.

Men de mest populära bloggarna skriver inte om politik. De skriver om kändisarnas värld, skvaller, mode och sport. Politiken engagerar bara några få tusental skribenter, och många av dom är redan kända opinionsbildare och debattörer.

Men Martin Jönsson, ledarskribent på SvD tycker att bloggarna har skapat en ”liten revolution” inom mediavärlden.

Anders R Olsson anser däremot att det är andra saker som bestämmer om frågorna som diskuteras i samhället är intressanta eller inte.

Det är redaktionernas beslut grundat på kommersiella övervägningar som avgör frågornas tyngd.

Martin Jönsson är övertygad om att bloggarnas medverkan i FRA-debatten spelade en viktig roll i beslutet att återremittera lagförslaget till försvarsutskottet. Han pekar också på att i länder som USA spelar bloggarna en viktig roll i politiken. Det finns bloggare som fick Pulitzar priset, säger han.

Men för Anders R Olsson liknar det som hände i USA ganska mycket det som pågår i Sverige idag. Först en massa ståhej kring bloggarna... men efteråt hör man inte så mycket om deras betydelse.

Samtidigt som Sverige fick två mål emot sig i matchen mot Ryssland, klubbade riksdagen FRA-lagen. Statsminister Fredrik Reinfeldt satt i Innsbrucks stadion medan ledamöterna avgjorde en ytterst viktig fråga för landets framtid.

För dom som emotsätter si lagen hade det sportliga och det politiska resultatet en dubbel frustration.

Då kan man konstatera också att bloggarnas inflyttande har varit begränsade. Men som ringar på vatten har tillsammans med andra debattinlägg mobiliserat en allmänn opinion som satte makten i gugning. Kanske borde räcka det för tillfället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".