Högre ränta - Riksbankens vapen mot inflationen

Riksbanken höjde som väntat reporäntan med 0,25 procentenheter till 4,50 procent. Riksbanken prioriterar kampen mot inflationen före att stötta ekonomin, som fortsätter att mattas av.

Inflationen är den högsta i Sverige sedan mitten av 1990-talet och ligger idag på fyra procent. Riksbankens uppgifter är att hålla inflationen på två procent.

Att inflationstakten stigit i år beror främst på internationella faktorer: det rekordhöga oljepriset och stigande råvaru- och livsmedelspriser.

Radio Swedens Göran Löwing sökte komentarer från riksbankschefen Stefan Ingves och från Cecilia Skingsley som är makroanalytiker på Swedbank.

Riksbankens vapen mot inflationen är att höja räntan, vilket kyler av ekonomin och riksbanken flaggar för fler räntehöjningar under året för att bromsa inflationstendenserna, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Banken tror på en BNP - tillväxt i år på 2,1 procent, men nästa år växer den svenska ekonomin med bara 1,2 procent.

Räntehöjningen på 0,25 procentenheter påverkar direkt de rörliga boräntorna. Har man en miljon kronor i lån så ökar månadskostnaden för detta lån med 208 kronor, vilket blir 146 kronor efter skatteavdrag.

Stockholmsbörsen höll efter räntebeskedet med ytterligare två procent till ny årslägsta på drygt 23 procent.