Viva World Cup - ett politiskt fotbollsevenemang

Den internationella fotbollen förenar länderna och deras folk. Det kunde vi se på senaste fotbolls-Em i Schweiz-Österrike. Men det finns också folk som saknar eget land och de vill även spela internationell fotboll. Och de har lyckats göra det genom VIVA WORLD CUP för etniska minoriteter och regioner.Det är det andra världsmästerskapet i fotboll för minoriteter som arrangeras, denna gång av Samernas Fotbollsförbund i Gällivare.

Reporter: Alberico Lecchini

Ole-Isak Miena är tränaren för Sápmi, samernas landslag, och berättar att samerna lyckades med att komma på den internationella arenan trots att FIFA och UEFA vill inte tillåta det. Då ordnades de innoficiella turneringarna och den första VM spelades i Provence, Frankrike 2006. Sápmi vann överlägset denna lilla VM, berättar han.

En annan folkgrupp son saknar egen stat är kurderna. Kurdistan, från norra Irak, kom till turneringen och ska spela öppningsmatch mot Sápmi på måndag på Gällivare Stadion.

Andra etniska eller regionala lag som deltar förutom Kurdistan och Sápmi är:assyriernas Suryoye och regionfotbollslag från Provence i Frankrike och Padana, från norra Italien.

Det går inte att förbise att denna VM för minoriteter och regioner också har ett djupare politiskt syfte för alla deltagarna. Det bekräftas av både Ole-Isak Mienna och Mohammed Sadigh, hög tjänsteman på Idrottsministeriet i den kurdiska delen av norra Irak.

Denna innoficiella VM arrangeras dessutom för både män och kvinnor. Kurdistan hade inte tillräcklig med duktiga och vältränade tjejer och därför valde man att engagera svensk-kurdiska tjejer för att bilda ett lag och kunna vara med i turneringen.

Mohammed Sadigh säger att i Kurdistan håller man på att förbereda nya duktiga tjejlag och att tabun som förbjuder flickor att utöva idrott är på väg att försvinna.

Kurdistans herrlag har samlat flera spelare från elitserien i norra Irak plus några kurder som spelar i europeiska ligor. De litar på att göra en bra turnering. Likaså samerna, som har hämtat fotbollspelare från Sverige, Norge och Finland.

Sápmi Tv och Radio ska bevaka öppningsceremonin och matcherna i samarbete med de andra nordiska public service radio och tv bolagen.

SR Internationals kurdiska redaktion kommer också vara på plats och följa hela turneringen.

Avspark i öppningsmatchen mellan Sápmi och Kurdistan blir kl. 23.00 måndag den 7 juli på Gällivare Stadium.