Mödomshinnan är en myt

Mödomshinnan är enbart en myt och kunskap är det enda som kan spräcka den myten. Här spelar killarna en nyckelroll - säger Arhe Hamednaca från Fryshuset i Stockholm som är grundare av Sharaf hjältar - en organisation som jobbar med unga killar och motarbetar så kallad hederskultur. Sharafs hjältar har tagit initiativet till en informationskampanj som vänder sig till killar.

Unga kvinnor i så kallade hederskulturer vill till varje pris vara eller låtsas vara oskulder på bröllopsnatten - allt för att inte råka illa ut och straffas eller bli förskjutna av maken, familjen och släkten. På internet säljs artificiella ”mödomshinnor” och ”jungfrukapslar” med fejkat blod. Många är oroliga att inte blöda första kärleksnatten och flera ser som enda utväg att operera sig - med andra ord återställer de något som aldrig funnits. Och trots att läkare är eniga om att slemhinnevecket, som det egentligen handlar om, inte är något som kan spricka gör de ändå ett ingrep som ger högre garanti att unga kvinnor blöder på bröllopsnatten. Här i Sverige utför privata kliniker ”mödomshinneoperationer” för tusentals kronor till flickor som desperat vill blöda på bröllopsnatten. Även vårdcentralen utför sådana ”operationer” - inte sällan för att förhindra självmord. Enligt tjej- och kvinnojourer är det extra många som ringer nu under sommaren, för det är då många gifter sig antingen här eller i släktens hemland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista