- Det känns som att alla de döda är tillbaka...

…det säger Beguna Alic, 58 år, som reaktion på att krigsförbrytaren Radovan Karadzic är gripen. Beguna överlevde massakern i Srebrenica och kom till Sverige 1995. I kriget, under den serbiska frammarschen mot denna stad, förlorade hon 50 släktingar, bland andra en son.

Hon fick höra om gripandet av en granne i morse. Hon mottog beskedet med glädje:

- Jag är så glad och känner att alla som är döda kom tillbaka till livet. Men man kan inte finna ett straff som kan jämföras med den massaker som Karadzic är ansvarig för, säger Beguna Alic.

-De gick ut för att förinta allt i Bosnien. Om de hade vetat att vi ändå kunde komma tillbaka till Srebrenica och Banja Luka efter några år, då hade de sannolikt dödat ännu fler bosniaker.

Beguna Alic är en av dem som kom till Sverige som asylsökande i slutet av kriget i Bosnien och Hercegovina. Då, under perioden 1992-95, tog Sverige emot över 60 000 bosniska flyktingar. Idag finns cirka 80 000 personer med bosniskt ursprung i Sverige.

På Balkan är frågan om personer som har försvunnit under kriget alltjämnt aktuell. En enskild organisation, Research and Documentation center (RDC) uppskattar antalet offer för kriget till cirka 350 000. Av dessa döda och försvunna är 96 000 identifierade. De tillhör alla tre bosniska folkgrupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista