Svenska Amerika Linjen gav homosexuella frizon

På fredag den 25 juli inleds Stockholm Euro Pride, då det under en dryg veckas tid sätts fokus på HBT-frågor, alltså frågor som rör homo-, bi- och transpersoner. I samband med festivalen pågår utställningen Artikel 1 i Stockholm, ett samarbete mellan flera museer, och som har just HBT-frågan som tema. Ett av museerna är Sjöhistoriska museet som med utställningen Frizon berättar om homosexuella besättningsmän på Svenska Amerika Linjen.

Åsa Lundström har besökt utställningen Frizon på Galärvarvet, som pågår till den 24 augusti.

De vita svanarna, så kallades fartygen som trafikerade Svenska Amerika linjen mellan 1915 och 1975, med namn som S/S Stockholm, M/S Gripsholm och M/S Kungsholm. Här uppstod en frizon för homosexuella män, dom flesta arbetade på intendenturavdelningen, dvs. tog hand om passagerarna, främst hotell- och restaurangpersonal, men också musiker, frisörer och massörer.

Utställningen Frizon är en del av utställningen Artikel 1, som syftar på första paragrafen i FN: s deklaration om mänskliga rättigheter, om alla människors lika värde. Sex museer: Sjöhistoriska, Tekniska, Etnografiska, Historiska, Armémuseum och Nobelmuseum i samarbete med Sida ställer ut på Galärvarvet i Stockholm.

Sjöhistoriska museets bidrag, Frizon, bygger på sociologen Arne Nilssons bok ”Såna - på Amerikabåtarna” som kom för ett par år sedan, en studie om det homosexuella livet på Amerikalinjen under efterkrigstiden, och som bygger på intervjuer med ett 20-tal män som arbetat på båtarna, både hetero- och homosexuella.

Under efterkrigstiden var besättningen på varje fartyg cirka 400 personer, varav just intendenturavdelningen bestod av cirka 300. Hur många som var homosexuella finns det inga exakta siffror på, en av dom intervjuade i Arne Nilssons bok, Sten, säger att ”säkert över 100” av de 180 som jobbade på intendenturen på m/s Stockholm var gay. En annan man, Kjell, menar att det nästan ”bara var bögar” i servisen på Gripsholm.

Utan acceptansen från rederiet hade nog miljön ombord fartygen varit helt annorlunda. En chefsintendent som fick kommentarer av passagerare att det var väldigt många homosexuella bland besättningen gav svaret: ”Some like chocolate, others like vanilla.”

Det är svårt att ge ett exakt svar på varför den här frizonen uppstod på fartygen, men kanske en anledning var att det var en isolerad miljö, ute på haven och långt bort från övriga samhället.

Även om alla som arbetade på Amerikalinjen kände till det homosexuella livet ombord, så var det nog relativt okänt i resten av samhället, tror Hans Lennart Ohlsson på Sjöhistoriska som intervjuas i inslaget.

*Musiken i inslaget är The Kungsholm Song, som passageraren Edward Specter skrev 1929 och tillägnade Svenska Amerika Linjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista