EU-länder diskuterar vidarebosättning för flyktingar

Fler EU-länder bör ta emot särskilt utsatta flyktingar från Irak. Den uppmaningen kom migrations-minister Tobias Billström med inför dagens ministermöte i Bryssel. Billström menar att ett vidare-bosättningssystem kan bli ett viktigt komplement till nuvarande asylsystem, och att EU på sikt borde ha ett helt gemensamt vidarebosättningsprogram.

Över fem miljoner människor är på flykt undan våldet i Irak, av dem finns cirka hälften i andra länder, framförallt i grannländerna Syrien och Jordanien. Migrationsminister Tobias Billström skriver idag på Dagens Nyheters debattsida att behovet av stöd till de här länderna är stort, och därför borde EU:s medlemsstater ställa upp och erbjuda så kallad vidarebosättning.

Sverige är det EU-land som tagit emot flest kvotflyktingar. När det gäller just irakier, så av dem som sökte asyl i Europa under förra året, lämnade 60 procent in sin ansökan i Sverige. Totalt har 40 000 irakier sökt sig till Sverige efter den USA-ledda invasionen av Irak 2003. De städer som tagit emot flest irakiska flyktingar är Södertälje, Stockholm, Göteborg och Malmö. Var för sig har orterna tagit emot fler irakiska flyktingar än hela USA. Till exempel i Södertälje bor det drygt 6000 irakier och av dem har nästan hälften kommit efter 2003.

Att migrationsministern väljer att fokusera på just irakiska flyktingar beror på att det är en mycket stor och pågående flyktingkatastrof.

Vid dagens ministermöte i Bryssel kommer EU-länderna alltså uppmanas att samarbeta med FN:s flyktingorgan UNHCR och åta sig att vidarebosätta irakiska flyktingar som befinner sig i grannländerna.

Migrationsminister Tobias Billström var hoppfull inför mötet, men, från den katolska kyrkans hjälporganisation Caritas hörs andra toner. Caritas är kritisk till den nuvarande flyktingpolitik som EU driver. George Joseph, Caritas ansvarige för flyktingfrågor i Sverige, säger att det inte finns skäl att förvänta sig några förändringar efter Brysselmötet.

Reportar: Olgica Lindquist, Alberico Lecchini och Åsa Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista