Algblomningen exploderar i Östersjön

I helgen har algblomningen exploderat i Östersjön och de blågröna giftalgernas spridning märks tydligt av ändå från landets södra delar ända upp mot Bottenhavet. Från Stockholms ytterskärgård, kommer flera rapporter om att giftalgerna börjar lägga sig runt stränderna, och även längre in mot fastlandet börjar de blågröna algerna dyka upp.

Reporter Lina Lindkvist

Länsstyrelsen i Stockholm varnar nu allmänheten för algerna, den som badar bland giftalger riskerar att drabbas av kräkningar och diarré men även allvarligare men som leverskador, muskelkramper och förlamning. Och mest utsatta är barn och djur, säger Gunnar Aneer som är marinekolog på Länsstyrelsen.

Enligt marinekologen Gunnar Aneer kommer den kraftiga algblomningen kring stränder och badplatser troligen mattas av i och med att temperaturen sjunker och vindarna tilltar. Men om värmen håller i sig kan det ta flera veckor innan de åldras och dör, berättar han.

Och på längre sikt lär inte problemen med giftalger ge med sig i första taget. Algblomning uppstår när planktonalger växer till sig och bildar stora bestånd. Den vanligaste förklaringen till varför blomningen ökar är övergödningen av Östersjön och klimatförändringarna. Men nya studier från Fiskeriverkets forskare visar att även utfiskningen av torsken i Östersjön är en viktig orsak. För i och med att torsken, som ligger i toppen av näringskedjan, minskar så ökar förekomsten plankton i botten på näringskedjan. Och de här gynnar algblomningen, säger Max Cardinale som är forskare på Fiskeriverket.

Den här typen av processer går snabbt. När en del av ekosystemet rubbas märks effekterna tydligt inom några år. Från att torskbestånden minskat drastiskt har man bara inom loppet av en femårs-period kunnat registrera en ökning av giftalger, säger Max Cardinale.

Det är inga positiva besked forskarna kommer med i högsommarvärmen, med temperaturer närmare trettio grader är det många av oss som gärna tar ett dopp. Men helt kört behöver det inte vara. Enligt marinekologen Gunnar Aneer ska man visserligen vara försiktig - men ser vattnet någorlunda klart ut - ja, då är det fritt fram att hoppa i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista