"Det handlar om att överleva"

Svensk hbt-stöd behövs i andra länder

Temat för årets Europride är ”Svenska synden bryter gränser” och fokus ligger på internationella HBT-personers rättigheter. Under Pride-veckan skapas bl.a.viktiga kontakter och man utbyter erfarenheter mellan HBT-organisationer från olika länder. Och många länder har Sverige som en bra förebild som gäller situationen för HBT-personers rättigheter.

Reporter Janina Fralova

Stockholm Prides internationella solidaritetsarbete Föreningen Stockholm Pride vill bidra till att prideorganisationer i andra länder har möjlighet att genomföra evenemang och bedriver därför ett internationellt solidaritetsarbete. För att ha ekonomiska medel tillgängliga för stödinsatser finns sedan 2006 Stockholm Prides internationella solidaritetsfond. Till denna fond avsätts vissa intäkter, t ex från försäljning av skivor med pridelåten, samt gåvor, medel från särskilda insamlingsaktiviteter med mera. Beslut om stöd från Stockholm Prides internationella solidaritetsfond fattas av föreningens styrelse. År 2006 stödde vi Pride i Warszawa med 90 000 kr, 2007 gick 60 000 kr till Pride i Riga.

SIDAs avdelning för demokrati och social utveckling har huvudansvarsområdena demokratisk samhällsstyrning, mänskliga rättigheter och sociala sektorer. Den senare innefattar undervisning, hälsoutveckling, kultur och medier, samordning av samarbete med flera FN-organ. Avdelningen utvecklar metoder och policies samt bereder stöd till insatser inom dessa verksamhetsområden. Avdelningen ansvarar också för samordning av Sidas arbete med hiv/aids och har sedan 2004 också huvudansvaret för Jämställdhetsfrågorna i biståndet.

RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.RFSL arbetar för att homosexuella, bisexuella och transpersoner ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som andra. Arbetet för detta sker genom politiskt påverkan, informationsarbete och sociala och stödjande verksamheter. Konkret kan detta t ex röra sig om att uppvakta politiker, hålla utbildningar, arrangera fester eller driva en telefonjour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista