Sveriges flyktingpolitik saknar genusperspektiv

Att få asyl genom att åberopa att man som kvinna har varit utsatt för hedersvåld eller grov könsdiskriminering är ytterst svårt i Sverige.

Svenska kvinnorganisationer som ofta hjälper dessa kvinnor kan bevittna det. Migrationsverket har däremot en annan åsikt. Emblona från Kosova och Rihab från Jordanien sökte asyl i Sverige och fick avslag. De berättar varför de behöver skydd.

”I Kosova har jag problem med min familj…Min man kom hit knivskadad, det var mina bröder som knivskar honom eftersom de inte ville att han skulle vara gift med mig. Efter migrationsverkets avslag så hamnade jag i en svår depression. Då tänkte jag att nu kommer vi att bli avvisade, allt är mitt fel och dem kommer att döda oss” (Emblona är ett påhittat namn)

Samma dödstankar har funnits hos en annan kvinna från Jordanien. Rihab (också påhittat namn) gifte sig med en man som familjen inte accepterade. Hon fick flytta från byn under några år. Sedan kom hon tillbaka till byn och blev våldtagen av ett gäng som även filmade brottet. Äktenskapet sprack och hon tvingades lämna Jordanien i rädsla för att hennes familj skulle döda henne om de fick veta om våldtäkten.

Men Migrationsverket trodde inte på henne och avslog hennes asylsökan. Hon säger följande:

Min klan då? Min familj? Min klan kommer att döma mig, min familj och min religion, och samhället ska döma mig och mina barn. Vad har mina barn gjort? Jag kommer att dö, det är jag säker på, men mina barn? Hur ska det gå för dem efter mig?” säger Rihab.

Bristen på ett genusperspektiv i asylprövningen leder till att kvinnor och män inte ges lika förutsättningar till flyktingstatus och skydd i Sverige, enligt kvinnoorganisationerna.

Men vad säger Migrationsverket?

Stämmer den bild som kvinnorna framhåller med verkets egen syn på det hela?

Micke Ribbenvik, tillförrätande chef på Migrationsverket , tycker att verket många fall tillämpar ”the benefift of the doubt” till kvinnornas fördel.

Men Migrationsverket har tyvärr inte någon statistik som kan bekräfta eller dementera att verkets beslut verkligen är till fördel för dessa asylsökande. De som får uppehållstillstånd får det av humanitära skäl.

Bam Björling, ordförande på Kvinnoforum, en kvinnoorganisation som jobbar sedan länge med könsrelaterat- och hedersrelaterat våld har en annan åsikt än Migrationsverket om deras beslut.

- Det jordanska kvinnas fall är ett typisk fall. Men Migrationsverket väljer att inte tro på henne. Man kan inte förställa sig att människor kan bli behandlat på det sättet, säger Björling.

Trovärdigheten är ett viktigt begrepp i sammanhanget, säger dock Micke Ribbenvik på Migrationsverket. Eller hemländernas kapacitet för att ge skydd till drabbade kvinnor.

Det avgör deras öde, förstås.

Och när avslaget blir ett faktum kan man reagera på ett extremt sätt där livet är inte längre värt att leva. Så tänkte Emblona från Kosovo, när hon började hälla bensin över sin kropp på en bensinstation:

<<<Vid denna tidpunkt fick jag sådana tankar. Jag gick på en bensinstation. Efter att jag betalade så gick jag ut och började hälla bensinen på min kropp… Jag ville inte att någon skulle se vad jag gjorde, att jag ville bränna mig, eftersom jag inte ville att någon annan skulle bli skadad. Men några grannar från Irak såg mig, så de stoppade mig och ringde till brandkåren och polisen…>>>>

Emblona har överklagat Migrationsverkets avslag och är osäker på vad som kommer att hända om hon får ett Nej till.

Advokat Andreas Johansson som representerar Rihab, kvinnan från Irak, anser att det är sorgligt att Migrationsverket har en sådan inställning till dessa kvinnor som åberopar hedersrelaterat våld för att söka asyl i Sverige.

Röda Korset förbereder en studie av Migrationsverkets rutiner och beslut angående kvinnor som söker asyl pga heders- och könsrelaterat våld. Den studie ska bli klar någon gång i november.

Reportrar: Alberico Lecchini i samarbete med Shuquri Sejdjial (albanska red.) och Firas Jonblat (arabiska red.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista