Försäljning av narkotika på nätet blir allt vanligare.

Folkhälsominister Maria Larsson lovar nya kraftag mot narkotikan

Folkhälsominister Maria Larsson utlovar nu ytterligare insatser för att få ned narkotikaanvändingen bland unga. Uttalandet görs efter att den så kallade Stockholmsenkäten visat ett oroande trendbrott. Efter att ha minskat under hela 2000-talet ökar nu bruket av narkotika igen bland de unga. Enkäten gäller bara Stockholm, men resultatet inger ändå oro, säger Maria Larsson.

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) anser att siffrorna är tillräcklig alarmerande. Fler insatser behövs, säger ministern.

- Narkotika användande bland ungdomar har varit ganska konstant under många år, och vi ligger på ett låg nivå jämför med andra länder. Men Stockholms undersökning gör skäl till oro trots att inte finns än några nationella siffror. Men det är tillräckligt alarmerande att det ökar. varje ökning är en indikation att mer insatser behövs från samhällets- och från förldrarnassida, säger minister Larsson.

Orsaken till ökningen är oklar.Men den förra regeringens narkotikasamordnare Björn Fries - som var chef för den avvecklade Mobilisering mot Narkotika och Alkoholkommittén - han är skeptisk till den nya organisationen som Alliansregeringen sjösatte efter valet 2006.

- Jag har inte märkt att man har tagit några initiativ som jag tycker är nödvändiga, men förhoppningsvis kommer dem. Men jag är fortfarande väldigt skeptisk till den organisationen som man har valt att jobba med. Jag upplever att man har tappat tempot på nationellt nivå, hävdar han, som idag är nytillträde chef på Preventionscentrum i Stockholm kommun.

Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet fick från regeringen ansvaret att samordna kampen mot narkotika.

Bland de unga tjejer som ofta använder narkotila har 80 procent någon typ av psykiatrisk diagnos. Av pojkarna har 70 procent en kriminell bakgrund, enligt CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning.

I Malmöregionen arbetar bland annat Hassela Helpline intensivt via en jourtelefon på 12 olika språk, där vuxna och ungdomar kan ringa och få hjälp.

Arabiska, kurdiska, ryska, somaliska är några av språken. När Malmöfestivalen närmar sig har Hassela Helpline tagit ett annat initiativ för att informera ungdomar... en godis ask, säger Fredrik Eklöf, som leder projektet.

Det som uppmärksammats mest på senare tid när det gäller narkotikan i samhället är försäljning via internet.

Den försäljningen omsätter miljarder i världen och är väldigt svår att komma åt, enligt polisen. Regeringen tänker ta nya initiativ med hårdare straff och anslå nya resurser för förebyggande åtgärder. 260 miljoner per år ska satsas med detta ändamål, hävdar Maria Larsson.

Men i slutändan: Vem är ansvarig för att ungdomarna konsumerar narkotika? Finns det ett ungdomsproblem som de vuxna kan inte komma åt? Eller går det att göra mycket mer än vi tror?

- Barnen är ofta spegelbilden av familjen. Finns det kriminalitet, missbruk och psykisk ohälsa, då  det vissar sig att de är väldigt utsatta ungdomar, tycker Björn Fries.

Fredrik Eklöf naser att det finns inte finns något ungdomsproblematik. Det finns bara vuxen problem, hävdar han.

Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista