Gnarps havsbad.

Svensk-finländskt samarbete i Polen ska rena Östersjöns vatten

På söndagen inleddes Världsvattenveckan i Stockholm, med mängder av seminarier, möten, utställningar och prisutdelningar.

För många svenskar är Östersjöns vatten speciellt viktigt. Men samtidigt som larmrapporerna duggar tätt om övergödning, utfiskning och bottendöd så görs också mycket för att förbättra situationen i Östersjön.

Den svenska stiftelsen Baltic Sea 2020 ska i samarbete med en finländsk stiftelse hjälpa till att kraftigt minska utsläppen av fosfor från Warszawas reningsverk i Polen. Lotta Samuelson är projektledare för Polenprojektet på Baltic Sea 2020.

Bottendöden breder ut sig. Allt större områden i världshaven dör på grund av syrebrist, och värst är det i Östersjön. Det framgår av en sammanställning som den svenske professorn Rutger Rosenberg gjort tillsammans med amerikanen Robert Diaz och som publiceras i senaste numret av tidskriften Science. De båda forskarna har hittat döda bottnar i 400 områden med en sammanlagd yta motsvarande Storbritanniens storlek, och det här är ett problem som tilltar, säger Rutger Rosenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista