Dricksvatten från hav eller reningsverken kan bli lösningen på vattenbristen

Svensk uppfinning kan lösa vattenbristen

Rent och billigt vatten från en enkel anläggning som kan byggas på ett enkelt sätt. Så kan man sammanfatta Curt Lindhes uppfinning som kan lösa vattenbristen på olika ställen i världen. Det tog flera år att komma fram till en kombination av olika filter som tar bort salt eller smuts från vattnet. Men Curt Lindhe lyckades med det med hjälp av IVL- Institutet för vatten och luft, Svenska miljöinstitutet.

Anläggningen har testas på västkusten och ska under den närmaste tiden testas även på Gotland. Att producera en liter vatten med det systemet kostar 0.4 öre per liter, medan vanlig produktion kostar cirka 1,4 öre litern, enligt beräkningar som Svenska miljöinstitutet har gjort.

- Och hela hemligheten ligger i filtren, säger Curt Lindhe. Hans uppfinning bygger på en kombination av nanofilter samt ett RO-filter som ska kunna ge rent vatten.

En av fördelarna med Curts uppfinning är att den snabbt kan tas i bruk när man ska rena vatten i katastrofområden. När tsunamin förstörde hela vattenanläggningar i Sydostasien ville man använda hans tekniska lösning. Men då vad han inte klar med alla tekniska bitar i projektet. Idag är alla dessa bitar på plats, men det saknas fortfarande kapital som ska finansiera produktionen.

Och många länder som saknar rent vatten skulle kunna dra nytta av uppfinningen, hävdar Curt Lindhe.

Men här i Sverige kan man förstås också göra nytta. Hammarby sjöstad i Stockholm kan vara ett område som kan få den tekniska lösning för vattenrening som Curt Lindhe försöker marknadsföra. Och finessen med hans lösning är att den kan byggas större och större samt billigare än de vanliga anläggningarna.

Curt Lindhe har också siktat in sig på vattnet från reningsverken. Länder som Kina skulle kunna spara på sitt grundvatten som idag sjunker väldigt snabbt.

Lindhe är civilingenjör och kemist och har jobbat med andra projekt som redan är i produktion. T ex hittade han metoden för att få från skräpvirke till ”regnskogvirke”, nämligen ett träslag som tål hårt tryck utan att bli deformerat. Och ett luftreningssystem som finns idag bl a i Volvo bilar.

Reporter: Alberico Lecchini

Mer info om IVL svenskmiljöinstitutet finns på följande länk:

http://www.ivl.se/

curt.lindhe@poliabra.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista