Demonstration i Göteborg mot FRA-lagen

FRA - debatten flammar på nytt

Var tredje väljare säger sig ha fått minskat förtroende för regeringen i samband med FRA-krisen. Det framgår av en Sifo-mätning beställd av tidningen Göteborgs-Posten. En majoritet, 55%, svarar dock att deras förtroende inte har påverkats och 4% säger att det har ökat.

Och diskussionen om lagen fortsätter. Centerpartiets förslag igår om att FRA - Försvarets Radioanstalt - ska få spana, men inte på svenskar så länge reglerna inte utretts närmare, blev nytt bränsle i sommarens FRA-debattDebatten om huruvida och i så fall på vilket sätt FRA ska få bedriva signalspaning i kabel, dvs. internet och telefonledningar, som passerar Sveriges gräns, för att kartlägga ”yttre hot” flammar igen.

Efter två dagars het debatt klubbade riksdagen igenom FRA-lagen den 18 juni, och sedan dess har dess vågor gått höga, även inom allianspartierna.

Det senaste tillskottet är alltså ett förslag från centerpartiet - som också får stöd av folkpartiet - om att tills regelverket kring signalspaning har utretts vidare så ska bara internet trafik mellan andra länder som passerar Sverige få avlyssnas, alltså inte trafik till och från en svensk dator eller telefon. Staffan Danielsson, centerpartiets försvarspolitiske talesman, säger att det är integritetsaspekten i debatten som fått partiet att lägga det här förslaget.

När det gäller om det är rent tekniskt möjligt att undanta svenskars kabeltrafik säger Mats Nordqvist, chef för access och dataflöde på FRA, till Ekot att rent svensk telefontrafik kan stängas ute, men att FRA inte kan ge några garantier för e-posttrafik.

Kristdemokraterna och moderaterna vill ännu inte kommentera innehållet i centerns förslag, men moderate försvarsministern Sten Tolgfors mötte ändå socialdemokraternas riksdagsman och tidigare justitieminister Thomas Bodström i en debatt i P1-morgon i morse. Socialdemokraterna - liksom miljöpartiet - vill ju riva upp FRA –lagen helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista