Svensk industri behöver arbetskraftsinvandring

Ros och ris efter moderaternas utspel

UNHCRs taleskvinna Hanne Mattissen anser att Moderaterna gör rätt att fortsätta söka nya vägar för integration av invandrare och flyktingar i Sverige. Mattisen hävdar att integration är en tvåvägars process och välkomnar förslaget att Sverige bör öppna för arbetskraftinvandring.

I en debattartikel på DN som tre moderata politiker skriver under idag - bl.a. Migrationsminister Tobias Billström - kräver man att arbetslinjen bör prioriteras redan i asylmottagandet. Regeringens reformering av migrations- och integrationspolitiken är bra, men otillräcklig, skriver de i DN.

Moderaternas arbetsgrupp skriver vidare att missriktad välvilja leder till kravlöshet när arbetsföra människor, oavsett etnicitet, under långa tider lever på bidrag i stället för att ta ansvar för sin försörjning. Något som drabbar invandrare extra hårt. Det krävs tydliga ekonomiska incitament för att asylsökande tidigt ska bosätta sig där bostäder och jobb finns. Detsamma bör gälla även för dem som senare får uppehållstillstånd.

Men gruppen pekar också på det överdrivna kravet på svenskhet i arbetslivet där kvalificerade och duktiga människor får sämre chanser än i många andra länder.

Kalle Larsson, vänsterpartiets riksdagledamot, tycker däremot att dagens artikel är ett utspel för att tävla med främlingsfientliga partier om vilket parti ställer hårdare krav på flyktingar och invandrare.

Debattartikeln undertecknas av migrationsminister Tobias Billgren, socialborgarrådet i Stockholm och ordförande i gruppen, Ulf Kristersson, samt riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson. Gruppen ska presentera ett förslag under våren 2009.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista