Reglerad eller avreglerad arbetskraftsinvandring är den stora frågan inför den nya lagstiftningen

Arbetskraftsinvandrigen skapar debatt

Ska Sverige ha en reglerad arbetskraftsinvandring eller bör man ha så få regler som möjligt? Diskussionen mellan olika parter om lagförslaget om arbetskraftsinvandringen fortsätter efter att remissrundan avslutats. Regeringen räknar med att vara klar med förslaget under hösten och den 15e december ska riksdagen rösta om den definitiva versionen.

Svenskt Näringsliv avstyrker idén att villkoren för anställning ska vara reglerade.LO däremot förespråkar ett ordentligt regelverk som stoppar diskriminering och exploatering av invandrad arbetskraft. Denna diskussion är en centralpunkt i debatten.

Farboud Retzania, arbetsmarknadsexpert och utredare på Svenskt Näringsliv anser att organisationen redan 2002 hade föreslagit en sådan lag, men utan att få gehör för den. Nu när den ska bli verklighet tycker han att det finns en rädsla hos beslutsfattarna att om man inte reglerar så finns det risk att hela världen vill komma till Sverige.

LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin anser att det är bra med arbetskraftsinvandring, men tycker det behövs ett ordentligt regelverk på den fronten för att undvika påtagliga orättvisor mellan olika människor på arbetsmarknaden.

Remissinstanserna har varit många. Och också nyanserna i svaren. Men när det gäller de juridiska aspekterna var man ganska överens om att tydliga regler behövs så att arbetsvillkoren inom vissa branscher inte försämras. Då stoppar man oseriösa arbetsgivare som på ett illojallt sätt konkurrerar ut andra företag som följer lagen.

Juridiska Fakulteten vid Lunds Universitets fick komma med synpunkter om lagförslaget. Professorerna Gregor Noll och Birgitta Nyström fick uppdraget att studera texten och hennes kommentar till förslaget är ”att med tanken på de stora skillnaden som råder mellan olika länder i ekonomisk- och välfärds hänseende att man inte utnyttjar svag arbetskraft så att de får mycket sämre villkor”.

Svenskt Näringsliv anser däremot att man ska undvika byråkrati. Den direkta kontakten mellan arbetsgivare och arbetssökande är det mest effektiva sättet att lösa problemet med brist på arbetskraft.

- Det här är någonting som ska bestämmas eller regleras mellan det sökande som ska komma hit och jobba och arbetsgivaren som vill erbjuda ett arbete. Det ska inte bli så att en myndighet ska överpröva det här om arbetsgivaren verkligen har behov eller inte av arbetskraft.

Men Birgitta Nyström tycker att man måste skydda de normer som reglerar dagens arbetsmarknad för att undvika nya orättvisor. Och det viktigaste är att gästande arbetstagare ska få möjlighet att arbeta under ordnade arbetsvillkor.

Debatten fortsätter och resultatet ska vi få se när lagen ska klubbas av riksdagen.

Alberico Lecchini

Förslaget innebär i korthet att:

* En svensk arbetsgivare, som har utannonserat en ledig tjänst inom EU/EES och Schweiz, kan erbjuda anställning till någon utanför EU. Denne ska då kunna få ett uppehålls- och arbetstillstånd. Förutsättningarna är att anställningen går att försörja sig på och att lön och andra anställningsvillkor är kollektivavtalsenliga eller följer av praxis inom yrket eller branschen. Arbetstagarorganisationernas yttranden har då stor betydelse.

* Arbetsförmedlingen ska inte längre i varje enskilt fall pröva om arbetskraften redan finns tillgänglig. Arbetsgivarens bedömning av sitt eget behov ska således vara avgörande.

* Tidsgränserna för uppehålls- och arbetstillstånd förlängs. Inledningsvis beviljas ett tidsbegränsat tillstånd för som längst två år. Om personen därefter fortfarande arbetar ska tillståndet kunna förlängas med ytterligare två år. Efter fyra år ska ett permanent uppehållstillstånd kunna beviljas.

* Kontakten mellan arbetsgivare och arbetssökande ska underlättas så mycket som möjligt. Möjligheterna att få visum för att till exempel gå på en anställningsintervju ska därför bli större än i dag. Den som därefter får ett erbjudande om anställning ska inte behöva åka hem för att söka uppehålls- och arbetstillstånd.

* En möjlighet införs för asylsökande som under handläggningstiden etablerat sig på arbetsmarknaden att under vissa förutsättningar söka arbetstillstånd direkt från Sverige. Detta undantag från huvudregeln, att uppehålls- och arbetstillstånd ska vara ordnade före inresan till Sverige, innebär i dessa fall att den som fått avslag på sin asylansökan inte behöver återvända hem för att därifrån söka ett tillstånd som sannolikt kommer att beviljas.

* Gäststudenter ska efter en termins studier kunna söka arbetstillstånd inifrån landet.

Förslaget räknar med Alliansregeringen och Miljöpartiets stöd.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill ha hårdare kontroller och regler och därför stödjer inte det nuvarande förslaget.

Källa: Riksdagen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista