Folk demostrerar till förmån för papperslösas rättigheter

Lokala fackförbund undviker organisera papperslösa

Intresset av de lokala fackförbunden att organisera de så kallade papperslösa är svalt. Och det trots att LO och TCO vill att de papperslösas arbete avkriminaliseras.

I Stockholm har nu Föreningen Papperslösa Stockholm med stöd från LO och TCO öppnat ett Fackligt Center för papperslösa. Där kan alla de som inte fått asyl och som lever här utan uppehållstillstånd få fackligt och juridiskt stöd.

Sawar från Bangladesh tror att Centret för papperslösa kan bli det första steget. Han hoppas att de papperslösa i framtiden inte bara ska få rättvisa arbetsvillkor, utan också uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Han litar på att de politiska partierna ska besluta om det i framtiden.

”Frivilligt”

Men på den fackliga fronten är det fortfarande upp till varje förbund att organisera de papperslösa. Något som inte verkar vara aktuellt för något förbund hittills, enligt LO och TCO. Det hela ska vara frivilligt och var och en bestämma om man vill organisera de papperslösa på riktigt. Man tror att det kan finnas mellan 10 000 och 20 000 papperslösa i Sverige idag. Men det finns andra åsikter som tycker att det kan finnas ännu fler.

Byggettan i Stockholm betraktades av många papperslösa som en fiende när deras ombud kom till arbetsplatserna för att kontrollera om det fanns arbetare utan papper som utnyttjades av arbetsgivaren. Resultatet blev att de papperslösa fick sluta jobba och ställdes på gatan utan någon hjälp.

Nu vill man se över denna policy - och Johan Lindholm, ordförande i Byggettan är redo att hjälpa till, säger han.

Byggnads representerades vid invigningen också av arbetare från Malmö och Göteborg. Där saknas fortfarande en riktig koll på situationen, men Conny Johansson från Byggtolvan i Göteborg lovar att ta itu med problemet trots att han inte har någon klar bild av hur omfattande problemet är på byggarbetsplatserna i Göteborg.

”Avkriminalisera”

De fackliga organisationernas främsta uppgift på den politiska planen är att avkriminalisera de papperslösas arbete, säger LO:s ordförande Wanja Lundby - Wedin. Hon tycker att hon får stöd för det hos socialdemokraterna, vänster och miljöpartiet.

Men för den papperslöse Sawar är situationen på liv och död nu.

Han tackar för hjälp och stöd, men han vill få stanna och jobba lagligt i Sverige, utan att behöva oroa sig för att när som helst bli utvisad från landet.

Reporter: Alberico Lecchini

Lokala fackliga organisationer i Stockholm som Fastighetsettan, Vårdförbundet, Byggettan samarbetar för att bemanna lokalen på Kammakargatan 47, varje måndag mellan kl. 14.00 0ch 21.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".