Högutbildade arbetskraft ska behövas i framtiden

Blåkortet ingen lösning till arbetskraftsbristen

Den europeiska versionen av amerikanska ”green card” är ett bra komplement, men löser inte det stora behovet av kvalificerad arbetskraft som Sverige kommer att ha i framtiden. Det säger Björn Axelsson, näringspolitisk expert i utbildningsfrågor på Almega, organisationen för tjänsteföretagare i Sverige. Trots den annalkande lågkonjunkturen klarar sig inte Sverige utan att tillåta arbetskraftsinvandring, anser företagarna.

Behovet av it-tekniker t ex är så stor redan idag att de utbildningsplatser som finns på it-utbildning inte räcker till, säger Björn Axelsson. Han pekar på också att allt färre ungdomar söker sig till it-utbildning. Dessutom eleverna från andra länder tar nästan hälften av de utbildningsplatser som finns t ex i KTH:s mästerprogram, och efter utbildningen reser de tillbaka till sina hemländer.  

Blåkortet- som har fördröjts av Tjecken under det senaste ministermötet den 25 september i Bryssel- är det tänkt för högutbildade personer från icke-EU länder som har minst tre års utbildning efter gymnasieskolan, eller 5 års erfarenhet på arbetsmarknaden att jobba under två år i EU. Det ställs ändå krav som att t ex man ska få en lön som ska bli 1,5 gånger högre än den genomsnittliga lönen i respektive land, i Sverige innebär det ca 40 000 kr i månaden. Diskussionen om att varje land skulle ha en kvot är inte längre aktuell, utan man har ett ramverk för alla länder som följer den nationella konjukturen, nämligen vilket behov som finns av arbetskraft i varje land.

Men det är inte bara inom it-sektorn som denna brist på arbetskraft kommer att märkas. Inom de offentliga tjänster som vård och utbildning kommer också behovet att öka och blå kortet kan då hjälpa till, säger Björn Axelsson:

Men den svenska regeringen driver sin egen linje när det gäller arbetskraftinvandringen och befinner sig i frontlinjen inom den europeiska gemenskapen, trots den fackliga skepticismen.

Den nya lagen om arbetskraftsinvandringen ska inte göra skillnad mellan låg-medel-och högutbildad arbetskraft, utan det blir arbetsmarknadens behov av arbetskraft som styr.

Lagen kommer sannolikt att träda i kraft den 15 december i år, och då kommer trycket på Migrationsverket öka, som räknar att ca 37 000 kommer att ansöka om att få invandra till Sverige enligt de nya reglerna.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista