Håller pensionerna?

I finanskrisens spår kräver PRO att pensionernas värde garanteras

Trots rekordfallet på Stockholmsbörsen är det bara en liten andel av alla över fem miljoner svenskar som har pengar i Premiepensionssystemet som flyttar sina pengar. Däremot kräver nu Pensionärernas Riksorganisation (PRO) garantier för att pengarna i det allmänna pensionssystemet inte kan urholkas hur mycket som helst. Det krävs ett golv i det så kallade Premiereservsystemet, säger förbundssekreteraren på PRO Anders Liljebäck.

Samtidigt påpekar PRO att dagens pensionärer inte påverkas direkt av finanskrisen. Däremot har den höga inflationen, den annalkande lågkonjunkturen och den nya skattepolitiken sänkt pensionernas värde.

Och det är första gången som det händer i den moderna pensionshistorien, säger PRO:s förbundssekreterare Anders Liljebäck till SR International.

Dagens pension har tre delar. För det första den Allmänna pensionen som baseras på själva löneinkomsten och ett premiepensionsparande i det så kallade PPM-systemet. För det andra: Tjänstepansion som arbetsgivaren och den anställde bidrar med varje månad, och för det tredje: eventuella eget pensionssparande.

Både i premiepensionssystemet och när det gäller tjänstepensionerna, ligger mycket av pengarna i aktiefonder, och sannolikt har värdet av de fonderna nu sjunkit med mellan 40 till 50 procent, detta enligt pensionsörvaltaren AMF:s beräkningar.

Men hur agerar då dagens pensionssparare som har en del av sina pensionspengar i PPM-systemet. Har finanskrisen påverkat många av dem, så att de byter till säkrare fonder?

Nej, säger Kristina Kamp, informationsansvarig på PPM. Bara en minoritet byter sina fonder.

Kristina Kamp säger att det bästa sättet att ha kontroll över utvecklingen är att sätta sig in i hur systemet fungerar, menar hon.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista