Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nordiska länder är eniga i sin syn på prostitution

Kommer sexköp att kriminaliseras i hela Norden?

Redan nästa år kriminaliserar Norge sexköp, precis som Sverige gjorde för nio år sedan. Finland och Island diskuterar att följa det svenska exemplet. Enbart Danmark, som beskattar prostitution, står något vid sidan om.

Lagstiftningar säger idag olika men en gemensam syn på prostitution som ett socialt problem enar Nordiska länder. Det här var en av slutsatserna som presenterades i en ny rapport .

Sverige var det första landet i världen att kriminalisera sexköp. Man ansåg att prostitution förtryckte kvinnan och stred mot jämställdhet.

Kvinnan betraktades som offret och samhället ville ge henne stöd. Nio år har gått sedan dess och idag vill sex av tio svenska kvinnor kriminalisera även sexförsäljningen. Man börjar ifrågasätta den feministiska synen på prostitution, säger en av rapportsförfattarna, Charlotta Holmström.

Samtidigt har sexköpslagen ett stort stöd bland svenskarna. En SIFO undersökning visar att sju av tio svenskar vill behålla den nuvarande lagstifningen.

Poliser och socialarbetare är också ganska positiva till lagen. De tycker att sexköpslagen fungerar som ett slags gränskontroll och håller utländska hallickar borta samt bekämpar trafficking.

Rapporten visar att efter sexköpslagen trädde i kraft har den synliga prostitutionen minskat. År 1996 var det 14 procent som uppgav att man ha köpt sex. År 2008 har den minskat till åtta procent.

Men ingen vet hur stor den osynliga prostitutionen är. Den finns att hitta på internet som även bidrar till nya prostitutionsformer vilka ännu inte regleras i lagen, säger forskaren vid Göteborgs universitet Jari Kuosmanen.

Jari Kuosmanens studie visar också en annan intressant tendens: de flesta som säljer sex i Sverige är män. Även om ideologin bakom sexköpslagen grundar sig på att det är framför allt kvinnor som erbjuder sexuella tjänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".