Långa steg till Rosa Bandets budskap för många utlandsfödda

Cancerfondens budskap når inte alla

Rosa Bandet - kampanj 2008 går in på sin sista vecka. Trots finanskrisen väntas årets insamling slå rekord. 

Med sin kampanj vill Cancerfonden bland annat öka medvetenheten bland befolkningen. Samtidigt visar en studie att kvinnor med utländsk bakgrund ofta avstår från sin rätt till mammografi vilket generalsekreterare för Cancerfonden Ursula Tengelin beklagar.

Mammografi minskar dödligheten i bröstcancer med cirka 30 procent. Alla kvinnor i Sverige mellan 40 och 69 år blir erbjudna mammografi ungefär vartannat år. Men även kvinnor som är oroliga och kanske känner en knöl i bröstet kan undersökas.

Undersökningen som Cancerfonden har gjort i 18 län visar dock att kvinnors deltagande i den livsviktiga mammografin varierar stort över landet. I vissa områden är det bara sju av tio kvinnor som kommer till undersökningen. Framför allt är det kvinnor med lägre inkomster och kvinnor som inte har svenska som modersmål. En av orsaken kan vara att bara fem län erbjuder information om mammografi på andra språk än svenska.

I Kalmar län skickar man till exempel ut ett påminnelsebrev om kvinnan inte kommer till mammografienheten. Men, alla kallelser är skrivna på svenska vilket verksamhetschefen på Kalmars mammografienheten Mari-Anne Jenning tycket att det inte är något problem.  Ursula Tengelin tycker inte heller att det är ett store problem i fall man kan hänvisa till någon annan källa till information på olika språk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".