Vilket lands regler väljer de om de ska skiljas?

EU- parlamentet vill ha enhetliga regler i äktenskapsmål

Ledamöterna har röstat för förslaget med vilket man vill förtydliga domstolens behörighet och lagar som ska tillämpas i äktenskapsmål inom EU. Men parlamentet är inte ense och bland andra är det Sverige som har satt sig på tvären.

Inger Segelström (s) EU-parlamentariker och riksdagsledamot säger att det är ”en backlash för jämställdheten bland kvinnor och män”. I sin intervju till SR International strax inför omröstningen i parlamentet förtydligade hon det.

Europaparlamentet har antagit i tisdags en resolution till stöd för kommissionens förslag med 522 röster för, 89 emot och 35 nedlagda. 

Ett beslut om förordning inom detta område kräver enhällighet i rådet, efter samråd med Europaparlamentet. I dagsläget ställer sig Sverige tveksamt med hänvisning till att alla som lyder under svensk lag, svenska medborgare såväl som boende i Sverige, ska ha samma rättigheter vid skilsmässa.

Under perioden 2000-2004 gifte sig 2,2 miljoner par per år i EU. Cirka 300 000 av dessa äktenskap var ”internationella”. Internationella äktenskap (och skilsmässor) är vanligast mellan makar från grannländer eller länder med nära ”historiska” eller kulturella band. I exempelvis Sverige var internationella giftermål vanligast med en person från Finland, Norge eller Danmark. Ungefär ett äktenskap av tre riskerar enligt statistiken att sluta i skilsmässa. Under perioden 2000-2004 skiljde sig 875 000 par och uppskattningsvis 170 000 av dessa var ”internationella” skilsmässor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista