Jan Andersson (s) Europaparlamentariker

Likabehandling för arbetstagare ska gälla i hela EU

Europaparlamentet antog i veckan en resolution som innebär att alla arbetstagare ska ha samma rättigheter på arbetsmarknaden inom unionen.

Nu uppmanas EU-kommissionen att utarbeta tydligare regler för arbetstagare som jobbar i andra EU-länder. Meningen är att de utstationerade arbetarnas tjänster ses i ljuset av EU:s grundläggande rättigheter bl.a. fri rörlighet, jämlikhet och solidaritet. Resolutionen i EU-parlamentet har antagits efter en debatt kring Jan Anderssons (s) förslag.

Jan Andersson (s) ledamot i EU- parlamentet och ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, säger ”att det bör finnas en likabehandling för alla arbetstagare, vilket ska gå hand i hand med den fria rörligheten i EU”.

Strejkrätten ingår också i förslaget för att arbetstagaren ska få en chans att hävda sig gentemot arbetsgivarna. Nu är det Kommissionen som måste driva frågan och Ministerrådet ska också behandla betänkandet. I de olika länderna är det de nationella regeringarna som ska behandla frågan.

EG Domstolen kritiserades under debatten för att ha snävat in strejkrätten för utstationerad arbetskraft, vilket visade sig i fallet Laval. Men då ska politiken ingripa och ändra på det, säger Andersson.

En annan framgång som EU:s Arbetsmarknadsutskott har uppnått under denna vecka, är att bemanningsföretagen inte längre ska utnyttja ett hål i europeiska direktivet om arbetsrätten. Parlamentet lyckades bifalla betänkandet om att de arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag inte ska diskrimineras utan ska behandlas som den inhemska arbetskraften redan från första dagen.

Nu sätts EU:s parlamentet på prov. Ska man lyckas driva igenom deras vilja och ändra på de aktuella direktiven, eller ska det hela rinna i sanden?

- Nu ska vi få se hur man lyssnar på oss. Men, vi har val nästa år i Europaparlamentet. Om man inte vill göra någonting åt frågan borde vi visa att dessa politiker inte har att göra i parlamentet? - resonerar Jan Andersson.

Den socialdemokratiska gruppen i EU Parlamentet ESP fick stöd från de konservativa/borgerliga blocken EPP-ED för att få förslaget i hamn, medan vänster blocket GUE/NGL lade ner sina röster. Vänstergrupperna tyckte att hela förslaget urvattnades. De stora fackföreningarna tycker ändå att resolutionen var en seger för arbetstagarna, men inte det svenska vänsterpartiet:

- Löntagarna pressas både från EU och den borgerliga regeringen och behöver en skarp facklig och politisk samling och fokusering, säger Eva-Britt Svensson (v), EU-parlamentariker. Då kan vi inte rösta för ett villospår, ett betänkande som helt saknar kraftfulla förslag som kan garantera den svenska kollektivavtalsmodellen. Men vi la ändå ner våra röster i slutomröstningen eftersom vi hoppas att betänkandet åtminstone kan bidra till ökad debatt om Lavaldomen.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista