Dawit Isaak- fängslad sedan 2001

Kultursverige kräver frigivning av Dawit Isaak

Den svensk-eritrianske journalisten Dawit Isaak har nu i mer än sju år suttit fängslad i Eritreas huvudstad Asmara, för sina regimkritiska artiklar. Svenska diplomatin har misslyckats med att få honom fri, men kulturpersoner i Sverige ger inte upp hoppet. Författare, poeter, musiker och journalister har gått samman i ett julupprop för att mana Sverige till mer handlingskraft. Poeten Bob Hansson är en av dem.

Bob Hansson är kritisk till hur Sverige skött Dawit Isaaks ärende.

- Sverige, de människor som av skattebetalarna har betalt för att göra någonting i sådana här fall gör alldeles för lite, så länge han sitter fängslad. Och så länge den här villrådigheten och flatheten existerar, så gör de för lite. Så länge de sätter diplomatins spelregler högre än använder sina instrument för att befria en fängslad författare, så gör de för lite. Vi vill ta upp det här fallet igen eftersom det fortfarande sitter en person fängslad och eftersom det fortfarande finns en slags diplomatins diktatur.

Författaren Marcus Birro är den som har skrivit uppropet som publicerades i tidningen Expressen. Och nu hoppas han och de andra kuturpersonligeterna på att Dawit Isaaks fall ska tas upp igen:

- För det första att vi får in mer ved under elden, att vi håller Dawits namn vid liv här i Sverige. Och särskilt så här i jultid att man kunde slå ett slag på ett lite annorlunda sätt och med lite andra personer och berätta för honom och för alla andra att han ingalunda är glömd.

Nu är det så att Dawit Isaak har tidigare haft tillgång till en kortvågsradio och har kunnat höra våra sändningar. Om han hör det här, vad kan du säga till honom?

- Jag vill bara säga till dig Dawit om du lyssnar, att vi tänker på dig och att vi är många som tänker på dig. Vi gör så gott vi kan utifrån de förutsättningar vi har här hemma i vårt märkliga land Sverige. Och kämpar för att du blir fri en dag och att vi gör vad vi kan så att vi ska kunna se oss i spegeln den dagen du förhoppningsvis blir fri och får komma hem till din familj igen, säger författaren Marcus Birro.

Reporter Monika Titor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".